Verkko (+ sosiaalinen media) ja oppiminen: etsin aukkoja, reikiä ja puutteitä

Mitä vielä ei ole verkon oppimisympäristöissä?

Olen havainnoinut monien ihmisten oppimiseen, opettamiseen ja ohjaamiseen liittyvää toimintaa netissä. Olen miettinyt niitä kysymyksiä, joita minulle jonkinlaisena alan asiantuntijana esitetään. Ja olen päätynyt tässä vaiheessa keräilemään sitä, mitä ei ole.

Annan esimerkin:

Opiskelija eksyy kerta toisensa jälkeen verkkosivustolla ja kun ympäristö alkaa hahmottumaan, kurssi loppuu. Perinteiset oppimisympäristöt keräävät opiskelijan verkkojälkiä opettajan käyttöön, usein opiskelijan tietämättä. En ole vielä nähnyt yhtään ympäristöä, jossa opiskelija kätevästi itse näkisi verkkojälkiensä historian. Tällä olisi kuitenkin tavattoman suuri arvo opiskelijalle. Hän voisi helposti klikkaamalla palata siihen, missä oli viimeksi. Jos verkkojäljistä syntyvää dataa voisi vielä jatkojalostaa kartan muotoon, verkkotyöskentelytilan hahmottaminen olisi paljon helpompaa kuin nyt. En ymmärrä tekniikkapuolesta mitään, mutta kuvittelen, että kun kerran olen nähnyt tällaista dataa, siitä muodostettu opiskelua opastava karttatyökalu ei ole mahdoton toive.

Sosiaalisen median maisemissa vallitseva tunnelma on edelleen sirpaloituminen. Opiskelijalla on oltava omassa päässään mentaalinen malli, jonka luominen on vaivalloista (joillekin ilmeisen työlästä) ja koska yksi kurssi on vain yksi kurssi (niin opettajalle kuin opiskelijallekin), näitä mentaalisten mallien vaateita voi samalla ihmisellä olla lukuisia.

Etsin siis kaikkia mahdollisia puutteita hyvin avarin mielin. Oletko sinä koskaan miettinyt, että jotain pitäisi olla, mutta ei vielä ole?

(Keräilen vastauksia myös opintowikiini.)

Katselukerrat: 18

Kommentti

Sinun tulee olla Sosiaalinen media oppimisen tukena:n jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Sosiaalinen media oppimisen tukena

Kommentoinut Anne Rongas 16. lokakuu 2009 18:24
Moi Hanna, joitain selainpohjaisia on, esim. Mind42, MindMeister, DabbleBoard ja sitten sovellus CMap Tools. Olen keräillyt linkkilistaa Deliin. Ongelmana aina ruudun pieni koko ja kartan nopea leviäminen. Mutta kyllä noilla ihan mukavia juttuja saa aikaan.
Kommentoinut Hanna Laurila 16. lokakuu 2009 17:35
Tärkeitä ajatuksia. Lisäksi Itse kaipaisin oikeasti helppoja työkaluja yhteisölliseen tallennettavaan online mindmappiin/ajatuskarttaan - ehkä niitä onkin?
Kommentoinut Jarmo Talvivaara 8. lokakuu 2009 21:12
(jäi edellisestä kommentista)
Hieman tuohon "opiskelija kätevästi itse näkisi verkkojälkiensä historian" liittyen: olisipa aika hienoa, kun tuossa verkkojälkien seuraamisessa (tai oppimispolusta yms.) saisi esim. MindMeisterissä, Google Wavessa yms. käytössä oleva "playback", jolla prosessin kulkua voisi toistaa (ja visualisoida), ajaa pieniä pätkiä, katsoa missä tapahtui olennaisimmat asiat jne. Samaa timeline-visualisointia tietysti myös omalla tavallaan varmaan monelle tutussa Dipityssä (http://www.dipity.com/)

Näin ingenjöörin näkökulmasta; teknisesti ottaen tämä ei nykyisten web 2.0/mashuppien (johon moni palvelu enemmän tai vähemmän perustuu) ole kovinkaan kaukainen idea, vaan itseasiassa keruu useasta palvelusta visualisoitavaksi onnistuisi jo nyt. Pelkkä datan kerääminen tai verkkojälkien seuranta ei oppimisesta kaikkea kerro - mutta auttaa se varmasti täyttämään näitä "gappeja", joita itsekin uskon nykyisissä yksittäisissä LEssä, kuin "osista kasatuissakin" olevan.

-jarmo
Kommentoinut Jarmo Talvivaara 8. lokakuu 2009 21:04
Hei Anne,

Mielenkiintoinen avaus - odotan innolla kokemuksia ja kommentteja.
Esittämäsi ajatukset tuntuvat tutulta - itse kaipaisin sekä oppijana ja miksei myös opettajankin näkökulmasta näkyvyyttä oppimisprosessin/-polun kulkuun. Tästä aiemmin virittelin yhdenlaista keskustelua Sometussa täällä.

-Jarmo

Foorumi

Podcast opetuksessa 12 vastausta 

Jäsenen Reijo Kupiainen aloittama: Keskustelut. Viimeisin vastaus jäseneltä Ilse Skog Maa 8.

Nettisivujen ja netti myynnin rakentaminen.

Jäsenen Kari Marjeta aloittama: Keskustelut Tam 16, 2017.

Vacancy for a Social Media Marketing Manager at F-Secure in Helsinki

Jäsenen Audrey Daugerheart aloittama: Keskustelut Huh 8, 2016.

F-Secure is hiring! B2B E-Commerce Manager in Helsinki, apply now!

Jäsenen Audrey Daugerheart aloittama: Keskustelut Maa 24, 2016.

Aikakauslehti opinnoissa

Jäsenen Reijo Nättiaho aloittama: Keskustelut Maa 21, 2016.

Tapahtumat

Ryhmät

Blogiartikkelit

Syksyn SeOppi-lehden mediatiedot julkaistu

Suomen eOppimiskeskus ry:n jäsenlehti…

Jatka

Lähettänyt: Niina Kesämaa, 17. kesäkuu 2016 kello 10:17

Sometu-verkottuneita kiinnostavia tapahtumia loppuvuonna 2015

Voit lisätä oman tapahtumasi Tapahtumat-osioon tai kommentoimalla tätä viestiä. Lähetimme tapahtumista verkostoviestin 23.6.15 ja uusimme viestin elokuussa koulujen alkaessa. Siihen mennessä tulleet täydennykset pääsevät siis laajaan jakeluun.…

Jatka

Lähettänyt: Anne Rongas, 24. kesäkuu 2015 kello 12:57

Taustalla vuosina 2009-2014 AVO-hanke

© 2018   Created by Ville Venäläinen.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot