Somemaalla: Viikko 35, Avoin innovaatio-ympäristö -kokeilu päätöksessä

Oppimispolulla kokeillen

Elokuussa 2012 Avoin innovaatio-ympäristö -kokeilu (toisilta nimiltään "Some Menee Maalle" ja Palvelukehitys sosiaalisessa mediassa) oli osana Sitran Kokeilujen maaseutu -hanketta. Mukana oli 20 rohkeata toimijaa Sitralta, ProAgrialta, Maa- ja kotitalousnaisten keskuksesta sekä viidestä yrityksestä, jotka olivat Heikkilän tilaLivonsaaren leipomoRavintola Turengin AsemaLabbyn kartano ja Kinda Oy.

Nettikätilön ja yhteisöllisen median kouluttajan roolissa toimin innostajana, asiantuntijuuden jakajana sekä rohkaisijana. Koin, että kokeiluaika 31 päivää hurahti nopeasti ohi ja olisi ollut hienoa jatkaa pidempään tätä kokeilua. Aloitimme viikolla 31. Ensimmäiset kaksi-kolme viikkoa olivat lähinnä toimijoiden perehdyttämisaikaa yhteisöllisen median mahdollisuuksiin. Käytimme kokeilussa seuraavia yhteisöllisen median palveluita: Facebook, LinkedIn, Sometu Ning, Twitter, Purot.net wiki ja GoogleDocs. Toimijat kirjoittivat täällä Sometu Ningissä "Somemaalla:" -otsikoinnilla blogikirjoituksia. Niistä pulppusi esiin tunteiden ja toimintojen moninainen kirjo, kun kokeiltiin, opittiin ja sovellettiin uusia asioita. Avoimuus, innostus, myllerrys, kaaos, heittäytyminen, kuuntelu, ajanhallinta, jakaminen ja mahdollisuudet tuntuivat nousevan pinnalle.

Kokeilun aikana järjestettiin toimijoille kaksi yhteisöllisen median koulutuspäivää Helsingissä Sitran tiloissa yritykseni Kinda Oy:n toimesta. Ensimmäisenä koulutuspäivänä 2.8.2012 aiheena olivat elinikäinen oppiminen ja verkkopersoonaverkossa käyttäytymisen 10 kultaista sääntöä ja yhteisöllisen median mahdollisuuksia. Toimijat tutustuivat toisiinsa ja loivat profiileja eri yhteisöllisen median palveluihin. Toinen koulutuspäivä järjestettiin tasan kahden viikon päästä 15.8.2012 Helsingissä Sitran tiloissa, jolloin keskustellen ja ideoiden käytiin läpi jatkotoimenpiteitä sekä kokeilun etenemistä. Saimme ideoinnin jälkeen viimeiseksi viikoksi avattua Facebook-sivun nimeltään Ajatusleipomo, joka on luotu kuluttajien, yrittäjien ja asiantuntijoiden yhteiseksi ideointi- ja keskustelupaikaksi.

Tilastointia kokeilusta

Kokeilun aikana avoimissa verkkotiloissa kirjoitettiin 21 blogikirjoitusta (11 toimijaa kirjoitti) Sometu Ningissä, luotiin 24 keskustelunavausta LinkedIn-ryhmään (75 ryhmän jäsentä), lähetettiin #somemaalla hashtagilla 51 twiittiä ja 30 retwiittiä Twitterissä (16 eri viestittäjää, 23 eri RT-viestittäjää), luotiin 13 materiaalisivua tiedon jäsentämistä ja tallentamista varten Purot.net wikiin (12 toimijaa mukana), luotiin Ajatusleipomo-sivu Facebookiin, saatiin 118 tykkääjää Ajatusleipomon sivulle, luotiin Turun tee-se-itse kauppa -sivu Facebookiin ja saatiin 135 tykkääjää Turun tee-se-itse kaupan sivulle.

Lisäksi suljetussa verkkotilassa salaisessa Facebook-ryhmässä nimeltään ProAgria konehuone käytiin ylläpidollisia ja yhteisöllisen median käyttöön liittyviä keskusteluja. Ryhmässä julkaistiin 131 statusviestiä, joiden kirjoittajina olivat 17 eri toimijaa. Ryhmässä julkaistiin 171 linkkiä ja kommentoitiin 317 kertaa.

Tarkemmat luvut kerättiin talteen GoogleDocs-taulukossa.

Google-haku 2.9.2012 hakusanoilla "somemeneemaalle" tuotti 170 tulosta, "somemaalla" 544 tulosta, "palvelukehitys sosiaalisessa mediassa" 87 tulosta, "ajatusleipomo" 145 tulosta ja "kokeilujen maaseutu" 191 tulosta.

Varaslähtö tulevaan!

Keskiviikkona 19.9.2012 klo 11.00-17.00 Helsingissä järjestetään Sitran Varaslähtö tulevaan! -kutsuvierasseminaari. Verkko-osallistuminen on avoin kaikille; ilmoittaudu 5.9.2012 mennessä. Seminaarissa ovat keskeisessä roolissa Sitran Kokeilun maaseutu -hankkeen kokeilut ja kokeilukulttuuri. Toimijat osallistuvat tähän seminaariin.

Mahdollisuuksia maistellen

Päällimmäisenä mielessä ovat toimijoiden yhteisöllisen median ja verkostoitumistaitojen kehittyminen sekä uudet yhteistyön ja tekemisen mallit. Nettikätilöinti, verkostofasilitointi, kuratointi, liveraportointi ja joukkoistaminen ovat uusia työtehtäviä, joita teen joka päivä. Suomeen on rantautunut myös uusi joukkorahoittamisen malli. Tiedon haku, jäsentäminen ja jakaminen sekä työssä ja työn ohessa tapahtuva oppiminen ja yhteisöllinen tekeminen ovat osa tämän päivän työelämää. Kokeilun aikana tarvittiin erilaisia viestintä- ja markkinointitoimenpiteitä, jotta kokeilu tuli muiden tietoisuuteen. Jokainen osallistuja oli sekä tiedon käyttäjä että tuottaja.

Huomenna 3.9.2012 on toimijoiden kokeilujakson viimeinen palautekokous etänä verkossa.

Toivon, että keskustelu uudistuvan maaseudun Suomesta jatkuu eri yhteisöllisen median kanavilla ja kokeilun toimijat sekä mukaan lähteneet kuluttajat ja asiantuntijat hyödyntävät uusia mahdollisuuksia omassa työssään sekä innovaatioissaan.

Katselukerrat: 263

Kommentti

Sinun tulee olla Sosiaalinen media oppimisen tukena:n jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Sosiaalinen media oppimisen tukena

Kommentoinut Marja-Liisa Jäntti 2. syyskuu 2012 22:01

Mielenkiintoista. Kiitos kaikille!

Foorumi

Podcast opetuksessa 12 vastausta 

Jäsenen Reijo Kupiainen aloittama: Keskustelut. Viimeisin vastaus jäseneltä Ilse Skog Maa 8.

Nettisivujen ja netti myynnin rakentaminen.

Jäsenen Kari Marjeta aloittama: Keskustelut Tam 16, 2017.

Vacancy for a Social Media Marketing Manager at F-Secure in Helsinki

Jäsenen Audrey Daugerheart aloittama: Keskustelut Huh 8, 2016.

F-Secure is hiring! B2B E-Commerce Manager in Helsinki, apply now!

Jäsenen Audrey Daugerheart aloittama: Keskustelut Maa 24, 2016.

Aikakauslehti opinnoissa

Jäsenen Reijo Nättiaho aloittama: Keskustelut Maa 21, 2016.

Tapahtumat

Ryhmät

Blogiartikkelit

Syksyn SeOppi-lehden mediatiedot julkaistu

Suomen eOppimiskeskus ry:n jäsenlehti…

Jatka

Lähettänyt: Niina Kesämaa, 17. kesäkuu 2016 kello 10:17

Sometu-verkottuneita kiinnostavia tapahtumia loppuvuonna 2015

Voit lisätä oman tapahtumasi Tapahtumat-osioon tai kommentoimalla tätä viestiä. Lähetimme tapahtumista verkostoviestin 23.6.15 ja uusimme viestin elokuussa koulujen alkaessa. Siihen mennessä tulleet täydennykset pääsevät siis laajaan jakeluun.…

Jatka

Lähettänyt: Anne Rongas, 24. kesäkuu 2015 kello 12:57

Taustalla vuosina 2009-2014 AVO-hanke

© 2018   Created by Ville Venäläinen.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot