Taloussanomat julkaisi seuraavan kannanottoni jo vuonna 1998. Mielestäni se on edelleen ajankohtainen ja liittyy myös moniin muihin terveydellisiin (mt) ongelmiin, kuten esimeriksi kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön, sen diagnosointiin ja hoitoon.

PALAAKO SUOMI POHJAAN?
09.12.1998 00:00

´Työuupumuksesta puhutaan paljon´, todettiin Taloussanomien pääkirjoituksessa 26. marraskuuta. Edellisenä päivänä aihetta käsiteltiin työnantajille kohdistuvasta kustannusnäkökulmasta. Työnantajataho vetosi kirjoituksessa siihen, että uupumus voi johtua muustakin kuin työstä. Kysyttiin, voiko työuupumus olla peruste palkallisen sairasloman antamiselle?

Johtaako tämä uupumusongelman kieltämiseen toimeentulon menettämisen pelossa? Kysymys on pahimmillaan kuolemanvakavasta asiasta, joka johtaa merkittäviin taloudellisiin menetyksiin ja yleisen pahoinvoinnin ja työkyvyttömyyden lisääntymiseen.

Tiedän mistä puhun. Kokemukseni lamavuosista käynnistyneestä uupumuskierteestä johti lopulta totaaliseen burnoutiin ja yritystoiminnan lopettamiseen. Kun yrityksen ´pääkonttori´, yritysilme, toiminta ja tuote ovat hartioiden välissä, oli toiminnan keskeyttäminen uupumuksen takia mahdoton ajatus.

Aihetta on käsitelty niin yhteiskunnallisena, yksilön kuin yrityksen ongelmana. Monet lehdet hyödyntävät burnout-nimikettä myyntiä lisäävänä ´tuotemerkkinä´, jonka myötä keskustelu on saanut myös huvittavia ja ärsyttäviä piirteitä. Tämä johtaa väistämättä kielteisiin seurauksiin ongelman uskottavuuden ja ennaltaehkäisyn näkökulmasta.


Tämänkaltaiselle keskustelulle on pantava piste. On keskityttävä ´epidemian´ pysäyttämisen ja uupumuksen ennaltaehkäisyn kannalta rakentavaan viestintään ja toimintaan.

Tutkimusprofessori Raija Kalimo Työterveyslaitokselta kirjoitti tarpeesta laaja-alaisiin kehittämistoimiin sekä työyhteisöjen ulkopuolella tarvittavista sosiaalisen yhteisön korvaavista tukijärjestelmistä (HS 25.11.). Hyvä Kalimo!

Aihetta käsittelevät tahot edustavat monesti kapea-alaisuutta ja lyhytnäköisyyttä. Ongelmaratkaisu ei löydy yksin lääketieteestä. Uupumus, burnout ja siitä toipuminen on usein monivuotinen prosessi ja monien tekijöiden summa.

Tämän vuoksi haluan käynnistää keskustelun monialaisen yhteistyön merkityksen puolesta osana yhteiskunnan kehittämistä kohti parempaa terveydellistä ja taloudellista hyvinvointia. Monialaisen yhteistyön merkitystä ja mahdollisuuksia ei ymmärretä vielä riittävästi. Onko kysymys kyvystä vai halusta?

Kokonaisnäkemystä ja taloudellisia mahdollisuuksia monesti vailla olevat instituutiot, liitot, järjestöt ja yhteisöt tekevät paljon erilaisia aloitteita. Mahdollisuudet projektien toteuttamiseen, niiden markkinointiin ja tiedottamiseen ovat kuitenkin rajoitettuja. Toisaalta yritykset eivät osaa hyödyntää epäkaupallisten yhteisöjen tarjoamia mahdollisuuksia kaupallisista lähtökohdista, eivätkä epäkaupalliset osaa niitä tarjota. Eläkevakuutusyhtiöt keskittävät panostustaan ylimpään ja henkilöstöjohtoon jne.

Esimerkiksi yhteiskunnallinen viestintä ei ole mahdollista ilman yhteiskunnallisten ja monialaisten hankkeiden taloudellista tukea.
Kysymyksessä on olemassaolevien resurssien oivaltaminen, yhdistäminen ja ulkopuolisen tietotaidon hyödyntäminen parempien kokonaistulosten ja ihmisten hyvinvoinnin ja elämänilon saavuttamiseksi.

Yritysten ja yhteisöjen kasvava kiinnostus kokonaisvaltaiseen ajatteluun ja monialaiseen yhteistyöhön henkii järkeistymistä, jossa käytettävissä olevien keinojen ja rakenteiden väliset raja-aidat vähitellen kaatuvat.

Olen käsitellyt aihetta julkisesti oman kokemukseni, toipumisen ja ongelman ennaltaehkäisyn näkökulmasta useissa yhteyksissä. Pelkästään Lääkäripäivillä esittämiäni kannanottoja käsiteltiin valtakunnallisesti noin 50:ssä päivälehdessä. Miksi? Koska kokemusperäistä näkökulmaa pidetään tässäkin asiassa tärkeänä ja koska haluan osaltani vaikuttaa uupumusongelman ratkaisemiseen.

Myös ongelman käsittelyssä käytettävät käsitteet vaativat edelleen tarkentamista. Onko työuupumuksesta työkyvyttömäksi ja sairaslomalle ohjattavalla henkilöllä diagnosoitava burnout? Burnoutilla on tautiluokitus Z73.0, työuupumuksella ei. Vakavan työuupumuksen ja burnoutin välinen raja on häilyvä. Toisaalta työuupumusta ilman depressiota F32.9 tuskin on olemassa. Kuka on sairas, kuka ei?

Ongelman ratkaisu vaatii asenteiden muuttamista, kokemusta, näkemystä sekä yritysten, yhteisöjen ja median kiinteää yhteistyötä tavalla. Olemassaolevien keinojen konkretisointi edellyttää sitoutumatonta ´synergialaitosta´, joka yhdistää nämä voimavarat toimivaksi kokonaisuudeksi. Tähtäin tulee säätää yksisuuntaisista ponnisteluista ristikkäinajatteluun ja monialaiseen yhteistyöhön. Yhdessä oivaltamisen, tekemisen ja kokemisen iloon tavalla, josta kaikki hyötyvät.

TOM Merilahti
Työkyvyttömyyseläkkeellä oleva yrittäjä, projektijohtaja,
markkinointi-integraattori ja viestintäkoordinaattori

www.facebook.com/tom.merilahti

merilahtitom@gmail.com

+358 44 952 0824

Katselukerrat: 66

Kommentti

Sinun tulee olla Sosiaalinen media oppimisen tukena:n jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Sosiaalinen media oppimisen tukena

Foorumi

Podcast opetuksessa 12 vastausta 

Jäsenen Reijo Kupiainen aloittama: Keskustelut. Viimeisin vastaus jäseneltä Ilse Skog Maa 8.

Nettisivujen ja netti myynnin rakentaminen.

Jäsenen Kari Marjeta aloittama: Keskustelut Tam 16, 2017.

Vacancy for a Social Media Marketing Manager at F-Secure in Helsinki

Jäsenen Audrey Daugerheart aloittama: Keskustelut Huh 8, 2016.

F-Secure is hiring! B2B E-Commerce Manager in Helsinki, apply now!

Jäsenen Audrey Daugerheart aloittama: Keskustelut Maa 24, 2016.

Aikakauslehti opinnoissa

Jäsenen Reijo Nättiaho aloittama: Keskustelut Maa 21, 2016.

Tapahtumat

Ryhmät

Blogiartikkelit

Syksyn SeOppi-lehden mediatiedot julkaistu

Suomen eOppimiskeskus ry:n jäsenlehti…

Jatka

Lähettänyt: Niina Kesämaa, 17. kesäkuu 2016 kello 10:17

Sometu-verkottuneita kiinnostavia tapahtumia loppuvuonna 2015

Voit lisätä oman tapahtumasi Tapahtumat-osioon tai kommentoimalla tätä viestiä. Lähetimme tapahtumista verkostoviestin 23.6.15 ja uusimme viestin elokuussa koulujen alkaessa. Siihen mennessä tulleet täydennykset pääsevät siis laajaan jakeluun.…

Jatka

Lähettänyt: Anne Rongas, 24. kesäkuu 2015 kello 12:57

Taustalla vuosina 2009-2014 AVO-hanke

© 2018   Created by Ville Venäläinen.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot