MITÄ ON TOIPUMISKULTTUURI?

Yksilön toipumisprosessi tarvitsee ympärilleen toipumiskulttuurin. Ilman toipumiskulttuuria ei synny mitään. Kulttuuri ei elä tyhjiössä. Toipumiskulttuurin runsaus ja monimuotoisuus saa aikaan joukkoliikettä ja luo hyvän kasvuympäristön yksilön toipumisprosessille. Toipumisprosessia on kaikki se hidas ja kivulloinen uuden elämän synnyttäminen, joka mahdollistaa raitistumisen, raittiina pysymisen ja raittiin elämän taitojen ja sisällön kasvamisen - lentämiseen vapaaseen maailmaan. Nämä lukuisat ja lukemattomat toipumistarinat toipumiskulttuuri kerää yhteiseksi ravinnokseen ja osaamisekseen. 

Hyvän toipumiskulttuurin aineksia näkee esimerkiksi silloin, kun ryhmien vetovoima kasvaa ja tulee tulokkaiden jatkuva virta, kun ihmiset työstävät avoimesti ja rohkeasti vaikeita elämänongelmiaan hukkaamatta uskoaan työskentelyn onnistumiseen ja kun samassa toipumiskentässä olevat eri vaiheiden toipujat tukevat toveripohjaisena verkostona toisiaan ja pitävät kiinteää yhteyttä keskenään myös ryhmien ulkopuolella. Ryhmä on läsnä ryhmätilanteissa, muussa ryhmäläisten yhteydenpidossa ja - ajatuksissa ja tietoisuudessa. Toipumiskulttuuri voi kukkia ryhmissä, yhteisöissä, verkostoissa ja näiden välillä.

Toipumiskulttuuri ontuu ja menee tukkoon helposti. Erityisen huolestuttavaa kautta koko päihdetyön kentän on, että pitempään raittiina olleita ei järjestelmien ja ammattiauttajien taholta tueta riittävästi kasvamaan, jatkamaan edelleen toipumistaan ja voimaan sitä kautta paremmin. Heidät nähdään liian toipuneina, ja he itse voivat eristäytyä irrallisiksi omavoimaisuuden ja jaksamisen saarekkeiksi, tukevat muita ja sensuroivat puheitaan tulokkaiden kuullen. Jotta kulttuuri hengittäisi hyvin, olisi vuosia raittiina olleita tuettava monin tavoin vuorovaikutteisesti jakaman tunnerehellisemmin kaikkea jaettavaansa, elämän iloja ja suruja. 

Toipumisprosessissa ja monien esimerkkien kautta koko toipumiskulttuurissa on tärkeää siirtyä vähitellen potemisesta toipumisen kautta elämänopiskeluun kokonaisvaltaisemmin. Toiset kulkevat edellä ja toiset jalanjäljissä. Keskinäistä ja muuta tukea tarvitaan alkuraittiuteen, vähän myöhemmän vaiheen elämänlaadulliseen tuskailuun ja pitemmän raittiuden pitämiseen tuoreena ja hengittävänä. Toipumiskulttuurit voivat kasvaa lapsen askelista puberteettiin ja täyteen aikuisuuteen.

 

Lähde: Ilmo Häkkinen: Toipumiskulttuuri - päihdetoipuminen ja esimerkin voima (Prometheus 2013).

Katselukerrat: 106

Kommentti

Sinun tulee olla Sosiaalinen media oppimisen tukena:n jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Sosiaalinen media oppimisen tukena

Foorumi

Podcast opetuksessa 12 vastausta 

Jäsenen Reijo Kupiainen aloittama: Keskustelut. Viimeisin vastaus jäseneltä Ilse Skog Maa 8.

Nettisivujen ja netti myynnin rakentaminen.

Jäsenen Kari Marjeta aloittama: Keskustelut Tam 16, 2017.

Vacancy for a Social Media Marketing Manager at F-Secure in Helsinki

Jäsenen Audrey Daugerheart aloittama: Keskustelut Huh 8, 2016.

F-Secure is hiring! B2B E-Commerce Manager in Helsinki, apply now!

Jäsenen Audrey Daugerheart aloittama: Keskustelut Maa 24, 2016.

Aikakauslehti opinnoissa

Jäsenen Reijo Nättiaho aloittama: Keskustelut Maa 21, 2016.

Tapahtumat

Ryhmät

Blogiartikkelit

Syksyn SeOppi-lehden mediatiedot julkaistu

Suomen eOppimiskeskus ry:n jäsenlehti…

Jatka

Lähettänyt: Niina Kesämaa, 17. kesäkuu 2016 kello 10:17

Sometu-verkottuneita kiinnostavia tapahtumia loppuvuonna 2015

Voit lisätä oman tapahtumasi Tapahtumat-osioon tai kommentoimalla tätä viestiä. Lähetimme tapahtumista verkostoviestin 23.6.15 ja uusimme viestin elokuussa koulujen alkaessa. Siihen mennessä tulleet täydennykset pääsevät siis laajaan jakeluun.…

Jatka

Lähettänyt: Anne Rongas, 24. kesäkuu 2015 kello 12:57

Taustalla vuosina 2009-2014 AVO-hanke

© 2018   Created by Ville Venäläinen.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot