Uusimmassa tietoviikossa on Esko Kilven kirjoittama juttu: Tietoverkot ja luovan tietotyön ihanne muuttamassa kuvaamme työstä. Kirjoitus on oikein mainio kooten tiiviiksi tekstiksi ison joukon suuria työn luonteeseen liittyviä muutoksia joiden keskellä elämme. Kilpi käy kirjoituksessaan läpi tietotyön ja verkottuneen työn piirteitä. Hän mm. listaa joukon työn uusia teesejä: johtaminen on verkoston ominaisuus, yhteiseksi tekeminen, moniäänisyys ja paradoksit, työn tekeminen muille läpinäkyvällä tavalla ja työ on keskustelua ja keskittymistä. Nämä ovat teesejä, jotka ovat varmasti muodossa tai toisessa tuttuja täällä toimiville. Ne ovat tavallaan olleet ilmassa jo vuosia. En mene niihin tässä tämän syvemmälle.

Silmiinpistävä muutos tekstissä minulle on aikamuoto. Kilpi ei kuvaa enää mitään tulevaisuudentyötä tai murrosta. Hän kuvaa tämän hetken maailman sinä paikkana missä näin tapahtuu. Ikään kuin se kauan puhuttu tulevaisuus olisikin jo tänään. Näin asia varmasti meille monelle se on, mutta samaan aikaan moni on vielä kaukana tästä maailmasta. Osalle verkko ei vielä ole arkipäivää. Osa taas ei ole vielä oivaltanut verkon luonnetta. Oivaltamattomille Kilven kuvaamien ajatusten tunnistaminen ja erityisesti hyväksyminen voi olla parhaillaan helpottava kokemus.

Sosiaalinen media on siirtymässä yhä vahvemmin valtavirtaan ja se arkipäiväistyy. Mitä tämä tarkoittaa jatkossa Sometun kaltaiselle verkostolle? Ehkä yksi syy miksi mietin näitä juuri nyt, on oma tuleva puheenvuoroni Mind Trek konferenssissa. Tällaiset ovat hyviä pysäyttäjiä. Yksi pysäyttäjä Kilven tektissä oli hänen kuvaamansa työn ja oppimisen suhde:

”Työn tekeminen on oppimista. Oppiminen on kysymyksiä ja vastauksia. Työn tekeminen on kommentointia ja keskustelua, joka johtaa arvokkaampaan, tuottavampaan työhön vähemmän kuormittavalla tavalla.”

Kun aikoinaan rupesin järjestämään Sosiaalinen media oppimisen tukena -miniseminaaria ja kutsuin valmisteluun mukaan eri alojen asiantuntijoita, uskoin jo tuolloin johonkin tämän suuntaiseen muutokseen. Sosiaalinen media ja sen toimintatavat tulevat muuttamaan meidän jokapäiväisiä toimintatapoja ja olemista niin työssä, vapaa-aikana kuin yhteiskunnallisessa vaikuttamisessakin. Oleellista kaikessa on juuri se että oppiminen korostuu ja on läsnä kaikkialla. Koen että Kilpi on samoilla linjoilla kanssani. Tai ehkä vain luen häntä niin. Yhtä kaikki, näyttäisi siltä että keskustelusta on tulossa hyväksytty ja olennainen osa tekemistä. Se sama keskustelu mikä ennen on kuitattu vain naapureidemme diskuteerauksena.

Nämä olivat nyt Esko Kilven ajatuksia jatkettuna omalla tajunnan virrallani. Olisi kiva kuulla sinun ajatuksia siitä mitä Sometu edustaa sinulle tänä päivänä ja mitä uskot sen olevan tulevaisuudessa. Avasin tätä varten aikaisemmin tänään keskustelualueen. Pyytäisinkin sinua jakamaan ajatuksesi asiasta muiden kanssa täällä.

Katselukerrat: 34

Kommentti

Sinun tulee olla Sosiaalinen media oppimisen tukena:n jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Sosiaalinen media oppimisen tukena

Foorumi

Podcast opetuksessa 12 vastausta 

Jäsenen Reijo Kupiainen aloittama: Keskustelut. Viimeisin vastaus jäseneltä Ilse Skog Maa 8.

Nettisivujen ja netti myynnin rakentaminen.

Jäsenen Kari Marjeta aloittama: Keskustelut Tam 16, 2017.

Vacancy for a Social Media Marketing Manager at F-Secure in Helsinki

Jäsenen Audrey Daugerheart aloittama: Keskustelut Huh 8, 2016.

F-Secure is hiring! B2B E-Commerce Manager in Helsinki, apply now!

Jäsenen Audrey Daugerheart aloittama: Keskustelut Maa 24, 2016.

Aikakauslehti opinnoissa

Jäsenen Reijo Nättiaho aloittama: Keskustelut Maa 21, 2016.

Tapahtumat

Ryhmät

Blogiartikkelit

Syksyn SeOppi-lehden mediatiedot julkaistu

Suomen eOppimiskeskus ry:n jäsenlehti…

Jatka

Lähettänyt: Niina Kesämaa, 17. kesäkuu 2016 kello 10:17

Sometu-verkottuneita kiinnostavia tapahtumia loppuvuonna 2015

Voit lisätä oman tapahtumasi Tapahtumat-osioon tai kommentoimalla tätä viestiä. Lähetimme tapahtumista verkostoviestin 23.6.15 ja uusimme viestin elokuussa koulujen alkaessa. Siihen mennessä tulleet täydennykset pääsevät siis laajaan jakeluun.…

Jatka

Lähettänyt: Anne Rongas, 24. kesäkuu 2015 kello 12:57

Taustalla vuosina 2009-2014 AVO-hanke

© 2018   Created by Ville Venäläinen.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot