Auta erottamaan "oppimisympäristö" ja "oppimisalusta"

Suomalaisessa Wikipediassa nämä kaksi termiä ovat olleet yhdistettynä, ja artikkeleiden taso on ollut muutenkin aika heikko. Aloitin nyt suon ruoppauksen erottamalla artikkelit toisistaan:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Oppimisymp%C3%A4rist%C3%B6

http://fi.wikipedia.org/wiki/Oppimisalusta

Nyt tarvittaisiin Sometulaisten apua näiden artikkeleiden parantamiseen. Tekstisisältöön tarvitaan täydennystä ja etenkin hyviä lähteitä väitteiden tueksi tarvitaan. Tervetuloa talkoisiin!

Katselukerrat: 193

Kommentti

Sinun tulee olla Sosiaalinen media oppimisen tukena:n jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Sosiaalinen media oppimisen tukena

Kommentoinut Riitta Suominen 10. syyskuu 2009 11:57
Hmmm... Olen itsekin monessa yhteydessä joutunut pohtimaan tätä kysymystä. Kymmenen vuotta sitten hylkäsin päättäväisesti oppimisalustan tässäkin keskustelussa esitetyistä syistä ja päätin käyttää oppimisympäristöä, mutta myöhemmin jouduin kääntämään takkiani edestakaisin eronteon selkiyttämiseksi ja sekaannusten välttämiseksi. Kuitenkin hampaankolossa on vieläkin jotain tuota oppimisalustaa kohtaan, siksi huomaan tekstissä suosivani esimerkiksi kurssialustaa ja kurssiympäristöä. Käyttönimenä sellaiset pitkät sanat kuin "materiaalinjakoalusta" eivät tahdo oikein tekstissä toimia, vaikka se käytäntöä saattaa yllättävän hyvin vastatakin:).
Kommentoinut Tarmo Toikkanen 10. syyskuu 2009 09:50
Sami, hyvää pohdintaa (saa leipoa tuonne wikipediaan). Mutta käytännössä kun oppimisalusta on sana, jota ihmiset hakevat, pitää siitä jotain sanoa. Ja varmaan kannattaa tuoda esiin myös kriittisiä näkökulmia. Kunhan lopputulos on tasapainoinen käsittely.
Kommentoinut Sami Suvanne 10. syyskuu 2009 09:36
Minä lähtisin rajaamaan tuota oppimisalustan käsitettä lähemmäs käytänteitä, siis teknistä näkökulmaa. Learning Management System lienee englanninkielinen termi, suomentaisin tuon lähemmäs oppimateriaalien hallintajärjestelmää kuin oppimisalustaa. Etenkin, kun toteutusvaiheessa alustoja käsitellään tekniikan kannalta, yleensä näin, koska asiasta päättävät ihmiset ovat kiinnostuneimpia teknisen toteutuksen budjetista. Tällöin käytännössä toteutetaan Content Management System, sisällönhallintajärjestelmä, joka sitten myöhemmin annetaan sisällöntuottajien käyttöön, ja josta voi kehittyä osa oppimisympäristöä, jos valinnat on alussa tehty oikein.
Mielestäni oppimis -termi liittyy nimenomaan sisältöön ja käyttöön, oppijan toimintaan ja toimintamahdollisuuksiin. Oppimisympäristö on laaja käsite, joka pitää sisällään sekä materiaalien jako- ja toimintatavan (alustan), että suuren määrän muita muuttujia, joita jo ketjussa on tuotu esille. Muuttaisin siis mieluusti oppimisalustan materiaalinjakoalustaksi (tai -järjestelmäksi), ja jättäisin oppimisen oppimisympäristön kontolle.
Kommentoinut Tarmo Toikkanen 8. elokuu 2009 15:08
Kiiros Mervi, muotoilin tuon mukaan wikipedian artikkeliin. Uusinta uuttahan ei sinne voi laittaa, vaan tiedon pitäisi olla jo monesti tarkistettua ja yleisesti hyväksyttyä.
Kommentoinut Mervi Jansson 8. elokuu 2009 09:59
Oppimisympäristöt olivat esillä Savonlinnassa Oppiminen eri maailmoissa seminaarissa. Jyri Manninen vertasi mielestäni käytännönläheisesti opetussuunnitelma vs. oppimisympäristö ajattelua.

In an learning environment approach: collaborative, focus on learning, PBL/real life starting point, construction of knowledge, wider questions requiring application of knowledge.

Oppimisympäristön määritelmänä oli esim:

Finnish National Core Curriculum for Basic Education 2004 p. 16
The learning environment refers to the entirety of the learning related physical environment, psychological factors and social relationships. In this setting study and learning take place.

Mielestäni tuo physical environment on tänä päivänä vähän venyvä käsite tai ainakin se pitää ymmärtää laajasti sisältäen verkko- ja mobiilisovellukset.

Tuo Juhanan kommentti ajallisesta kontekstista on hyvää pohdiskelua sillä eihän esim. viisi vuotta sitten ollut tarjolla sitä mitä tänään on puhumattakaan siitä mitä on taas viiden vuoden kuluttua.

Meillä näyttötutkinnoissa puhutaan paljon henkilökohtaistamisen merkityksestä. Mielestäni kaiken henkilökohtaistamisen tulisi olla PLE-lähtöistä. Mitä on jo, miten sitä hyödynnetään, mitä tarvitaan lisää ja mistä lisäpalikoita lähdetään hakemaan.
Kommentoinut juhana 5. elokuu 2009 15:49
Jäi tää kysymys takaraivoon ja tuli semmoinen mieleen, että onko yksi suuri ero se, että oppimisympäristö on aina ajallinen konteksti, joka pitää siis sisällään teknisen, fyysisen ja sosiaalisen ympäristön... mutta siis, että ympäristö sinällään ei ole mitään varmaa tai lukkoonlyötyä vaan aina historiallinen prosessi, jota voi tarkastella jonain tiettynä ajankohtana, mutta joka luonnollisesti muuttuu ja muotoutuu tekniikan, fyysisen tilan ja sosiaalisten suhteiden kehittyessä/muuttuessa. En nyt viitsi tätä tuonne Wikipediaan kirjoittaa, koska heitin tämän aivan omasta hatusta ilman varsinaista taustatukea...
Kommentoinut Joanna Kalalahti 4. elokuu 2009 19:20
Tätä kirjaa olen joskus plaraillut, mutta jäi perehtymättä syvällisemmin - ehkä kannattaa vilkaista:

http://www.edu.fi/pageLast.asp?path=498,49890,81706,82417

(vilkaisisin mieluusti uudemman kerran itsekin, mutta nyt en ennätä - joku ehkä muistaa paremmin tuota lueskelleensakin?)
Kommentoinut Joanna Kalalahti 4. elokuu 2009 19:11
Hyvä homma!

Ihan vaan kommentti joka ei liity noihin sisältöihin, vaan termeihin. En ole perehtynyt termien etymologisiin juuriin ja historiaan, mutta olen aina välillä asiaa ohimennen pohtinut mielessäni. Eli molemmissa noissa on tuo oppimis-termi. Minulla se on tökännyt näissä yhteyksissä aina jokseenkin pahasti, koska sen kautta tulee sellainen vaikutelma, että ympäristö tai alusta jotenkin takaa oppimisen. Erityisesti oppimisalustan kohdalla tuo termi on jokseenkin pahankuuloinen.

Itse olen taipuvainen tämän takia puhumaan opiskeluympäristöstä ja opiskelualustasta, vaikkakin noita oppimis-alkuisia termejä vakiintuneemmin käytetään. Oppimisympäristössä tuo oppimis-alku on mielestäni jo paremmankuuloinen - ajattelen että oppiminen tapahtuu ihan viime kädessä päässäni, mutta minä päineni olen jossakin ympäristössä, jossa voidaan ajatella että se oppiminen laajemmin tapahtuu. Mutta minun on hankala ollut ajatella, että oppiminen tapahtuisi jossakin alustalla jota ajattelen ennen kaikkea välineenä (ja osana oppimisympäristöä), ja tämä hankaluus välittyy minulla myös siihen, miten koen termin oppimisalusta. Vai voiko väline olla ympäristö?

Opiskelu-termiä alkuosana sanoja (erityisesti -alustassa) kannatan siksi, että se kuvaa sitä aktiivista roolia mikä opiskelijalla on ja mikä johtaa oppimiseen - tykkään siitä, että tämä näkökulma tulee esiin (oppimisalusta-termin herättämän mielikuvan sijaan passiivisesta surffailusta oppimisalustalla jonka seurauksena -pling!- tapahtuu oppimista). Opiskelualustaa välineenä käyttäessään opiskelijan oppiminen voi helpottua, mutta alustan käyttö ei suoraan johda oppimiseen.

Tästä voisi päästä helposti hieman laajempaankin pohdintaan opiskelijan oikeasti ja näennäisesti aktiivisesta toiminnasta, mutta se on toinen stoori - koetan pinnistää itsestäni sen verran että jaksaisin jatkaa sen pohdintaa blogissani ja laitan linkin tähän jos saan sen verran itsestäni irti ;)

Foorumi

Podcast opetuksessa 12 vastausta 

Jäsenen Reijo Kupiainen aloittama: Keskustelut. Viimeisin vastaus jäseneltä Ilse Skog Maa 8.

Nettisivujen ja netti myynnin rakentaminen.

Jäsenen Kari Marjeta aloittama: Keskustelut Tam 16, 2017.

Vacancy for a Social Media Marketing Manager at F-Secure in Helsinki

Jäsenen Audrey Daugerheart aloittama: Keskustelut Huh 8, 2016.

F-Secure is hiring! B2B E-Commerce Manager in Helsinki, apply now!

Jäsenen Audrey Daugerheart aloittama: Keskustelut Maa 24, 2016.

Aikakauslehti opinnoissa

Jäsenen Reijo Nättiaho aloittama: Keskustelut Maa 21, 2016.

Tapahtumat

Ryhmät

Blogiartikkelit

Syksyn SeOppi-lehden mediatiedot julkaistu

Suomen eOppimiskeskus ry:n jäsenlehti…

Jatka

Lähettänyt: Niina Kesämaa, 17. kesäkuu 2016 kello 10:17

Sometu-verkottuneita kiinnostavia tapahtumia loppuvuonna 2015

Voit lisätä oman tapahtumasi Tapahtumat-osioon tai kommentoimalla tätä viestiä. Lähetimme tapahtumista verkostoviestin 23.6.15 ja uusimme viestin elokuussa koulujen alkaessa. Siihen mennessä tulleet täydennykset pääsevät siis laajaan jakeluun.…

Jatka

Lähettänyt: Anne Rongas, 24. kesäkuu 2015 kello 12:57

Taustalla vuosina 2009-2014 AVO-hanke

© 2018   Created by Ville Venäläinen.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot