Pitäisikö Sometu keksiä uudestaan?

Perustiedot

Pitäisikö Sometu keksiä uudestaan?

Sometu tarjoaa yhteisen toiminnan mahdollisuuksia sosiaalisesta mediasta innostuneille ja uteliaille toimijoille, joita kiinnostaa avoin, monimuotoinen oppiminen tai tavoitteellinen ja kokeileva yhteistyö verkossa. 

Onko innostunut uteliaisuus hiipumassa esikouluikäisestä Sometusta? Siirtyvätkö sometulaiset muihin yhteisöihin?

Mistä innostusta Sometuun?

Jäsenet: 13
Uusimmat tapahtumat: Elo 26, 2013

Keskustelufoorumi

Tässä ryhmässä ei ole vielä keskusteluita.

Kommenttitaulu

Kommentti

Sinun tulee olla Pitäisikö Sometu keksiä uudestaan?:n jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Kommentoinut Eija Kalliala 26. elokuu 2013 23:14

Tero, totta, Sometussa ja SomeTimessa on paljon samaa, ja juuri nyt oppimisen kehittäminen kiehuu kuumana.

Kommentoinut Anne Rongas 25. elokuu 2013 22:19

Kannattaa haravoida tilannetta ihan silläkin silmällä, että kaikki ns. uusi ei kasautuisi opetusalan kehittämisessä Facebookiin, kuten nyt bruukaa mennä. Tämmöinen vapaa kenttä on tähdellinen. LeMilla ja Wikiopisto ovat hyviä kenttiä nekin, mutta ne wikipohjaisina eivät oikein tue sosiaalista vuorovaikutusta, missä kumminkin Ning on ihan oivallinen.

Fasilitointia ja moderointia kaivataan joka tapauksessa. Sen jatkuvuudelle ovat Sometun osalta jo lupauksensa antaneet sekä Suomen eOppimiskeskus ry että Otavan Opisto.

Kommentoinut Tero Toivanen 25. elokuu 2013 21:04

Onpa mielenkiintoisia ja oivaltavia huomioita! Pistän vähän omiani joukkoon:

Mielestäni Sometu on tehnyt todella tärkeää työtä ja saanut myös paljon aikaiseksi. Mielestäni Sometu ja Ning ovat kaksi eri asiaa... Ning on edelleen mielestäni parempi ympäristö kuin Facebook varsinkin syvällisille ja pitkille keskusteluille. Ryhmät Sometu-Ning:in sisällä antavat mahdollisuuden luoda yhteisistä asioista kiinnostuneille tiloja, joissa kehitellä pitkäjänteisesti ja samalla luovaa hulluutta yhdistäen ideoita varsin vapaiden raamien sisään, kuten kävi näkymättömän oppimisen ryhmässä (30 sivua keskustelua) http://sometu.ning.com/group/nakymatonoppiminen . 

xTune on laajentanut Sometu:n mahdollisuuksia ja ollut oiva alue uusien ideoiden kehittelylle ja vertaistuelle toimivassa ympäristössä. 

Sometu:n tulevaisuuden suhteen omasta näkökulmastani toivoisin edelleen laajenemista uusiin ympäristöihin ja näkyvyyttä eri tilaisuuksissa. SomeTime on osoittautunut loistavaksi ideaksi ja koen sen osaksi Sometu:a. Lisää "hulluja" ideoita ja luovuutta! Oppimisen tulevaisuus kiinnostaa laajemminkin ja meillä on Sometu:n piirissä mahtavan luovaa porukkaa. Suomen asema koulutuksen ihmemaana luo hyvää tukea uskaltaa kokeilla hullumpiakin ideoita. Ehkä ollaan siirtymässä ideoista käytännön kokeiluihin. Yksi esimerkki siitä voisi olla mielikuvituskoulu: http://www.kuumapop.fi/mielikuvituskoulu/ ja kuumapop: http://www.kuumapop.fi/ , nämä kun yhdistetään aikamatkaan oppimisen ja koulun tulevaisuuteen: http://lemill.net/community/groups/aikamatka-oppimisen-ja-koulun-tu... , joka on saamassa jatkoa nyt syksyllä, niin tuntuu, että Sometu on ajankohtaisempi kuin koskaan.

Kommentoinut Hannele H-H 17. kesäkuu 2013 17:58

Kiitos Eija tuosta vinkistä. En ole ihan vielä päässyt perille kaikista Sometun tarjoamista mahdollisuuksista!

Kommentoinut Eija Kalliala 17. kesäkuu 2013 12:24

Siis: Sometu on ihmisten muodostama verkosto ja Ning on avoin verkkoympäristö, jossa Sometu-verkoston jäsenet voivat keskustella. Sometulaiset keskustelevat myös muissa sosiaalisen median verkkoympäristöissä. xTunessa sometulaiset jakavat osaamistaan ja auttavat toisiaan parvissa.

Kommentoinut Eija Kalliala 17. kesäkuu 2013 12:17

Hannele, Sometun Ning on avoin verkosto: tuotettu sisältö näkyy koko maailmalle ja kuka tahansa voi kirjautua verkostoon. Sometulla on viime syksystä asti ollut käytössä parvityöskentelyä tukeva xTune-ympäristö. Parvityöskentely näkyy vain xTune-ympäristöön kirjautuneille.

Kutsun Sometun xTuneen saa esim. liittymällä täällä Ningissä ryhmään "Sometun xTunen keskusteluryhmä Ningissä". Kutsu ei tule automaattisesti, mutta lähetän sen vuorokauden sisällä ryhmään liittymisestä.

Kommentoinut Hannele H-H 15. kesäkuu 2013 12:55

Liityin itse innostuneena tänne sometuun, mutta aika hiljaista täällä on ollut. Kutsuja olen lähetellyt monille sosiaalialan työntekijöille ja opiskelijoille, mutta eivät ole olleet kovin innostuneita. Sosiaalialan ihmiset eivät ilmeisesti kovin herkästi innostu tällaisista avoimista foorumeista.

Kommentoinut Eija Kalliala 14. kesäkuu 2013 15:59

Kiitos kaikille aktiivisesti käynnistyneestä keskustelusta! Ja Kari, kiitos viestistäsi ja tämän keskusteluryhmän ideoimisesta - nimeä myöten.

Muutama keskustelupuheenvuoroista on myös Twitterissä ja Facebookissa. Jälkimmäisessä on, kuten tiedämme, paljon ihmisiä, mutta vanhojen keskustelujen kaivaminen Facebookista on työlästä.

Siispä:

Somen kehittymisestä ja sovelluksista kiinnostuneet tutkijat!

Kuten Anne Rongas toteaa, Sometun Ningin 5,5 vuoden aikana kertyneitä varantoja on helppo kaivella. Somepioneerien keskusteluja, ihmettelyjä ja kokemuksia on kertynyt valtavasti Sometun Ningin 110 ryhmään, 355 foorumikeskusteluun ja 375 blogikirjoitukseen. Muistojen laaria kaiveltiin jo Sometun 5-vuotisjuhliin viime syksynä http://www.sometu.fi/group/sometu-5-vuotta

Kommentoinut ubiq 14. kesäkuu 2013 15:40
Qusoilen Oslon EDENista. Itse otsikko oli vain heitto ja siinä on konditionaali :) Mainitsen siksi EDENin että tämän pitäisi olla oppimisen tulevaisuutta, mutta täällä ei ole mitään Sometun kaltaista mellastamassa ITKn tapaan :D

Vaihtoehtoja olisi paljon, ohessa muutama:

- nykytoiminnan jatkaminen ja valistustehtävä
- fokusoituminen kaikkeen 'uuteen' (suhteellinen käsite mikä on kenellekin)
- kansainvälistyminen
- yhdistys ja etabloituminen (OKF:n tapaan, mitä sillä saavutettaisiin?)
- Aometu-projektit, esm uudelle ESR-hankekaudelle

Oma lukunsa on sitten mennä facebookiin, jossa kuulemma "ihmiset ovat". Omasta mielestäni Sometu voisi olla kaupallisen, tai ainakin pörssilistatun, sosiaalisen median ulkopuolella :)
Kommentoinut Juha Kämäräinen 12. kesäkuu 2013 21:07

Ei liene myöskään viimeisiä sanoja sanottu eikä lopullisia jäsennyksiä tehty tuosta some + sovellusalue = ? -yhtälöstä (jos se nyt yhtälö on). Sanoisin, että kaikki nuo kolme osaa hyötyisivät ihan tätä tarkoitusta varten motivoidusta ja suunnatusta analyysista. Tällaisessa tutkimuksessa, jos missä pääsisi pioneerien kokemus ja hiljainen tieto oikeuksiinsa.

 

Jäsenet (13)

 
 
 

Tapahtumat

Ryhmät

Blogiartikkelit

Syksyn SeOppi-lehden mediatiedot julkaistu

Suomen eOppimiskeskus ry:n jäsenlehti…

Jatka

Lähettänyt: Niina Kesämaa, 17. kesäkuu 2016 kello 10:17

Sometu-verkottuneita kiinnostavia tapahtumia loppuvuonna 2015

Voit lisätä oman tapahtumasi Tapahtumat-osioon tai kommentoimalla tätä viestiä. Lähetimme tapahtumista verkostoviestin 23.6.15 ja uusimme viestin elokuussa koulujen alkaessa. Siihen mennessä tulleet täydennykset pääsevät siis laajaan jakeluun.…

Jatka

Lähettänyt: Anne Rongas, 24. kesäkuu 2015 kello 12:57

Taustalla vuosina 2009-2014 AVO-hanke

© 2018   Created by Ville Venäläinen.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot