Laitoin elektroniikan yliopistokurssille osatehtäväksi wikin muodostamisen peruskomponenteista. Jos hyvin käy sivuja tulee sinne yli sata. Valitsin Wikispaces alueen alustaksi, koska se näyttää aika mukavalta ja siellä on hyvin kaikenlaisia toimintoja. Myös seurantatoimintoja. kompo2010 -wiki on julkinen, mutta vain valittujen oppijoiden tehtävissä.

Ohjeita wikin tekemiseen tein vähän ja ne ovat moodle-alueella, jonne ei ole julkista pääsyä. Tavoitteena on oppijoiden yhdessä tekemä tutustumiskatsaus komponentteihin, jossa komponenttia jopa hajotetaan, jotta nähdään mitä se on "syönyt". Kullakin oppijalla on oma komponetti, mutta rohkaisin kontribuoimaan myös muihin sivuihin. Toivon sinne valokuvia ja tokihan lähdemerkinnät. Ohje on tehdä noin 500-1000 sanaa pitkiä sivuja. Arviointi on hyv-hyl, mutta voisi ajatella joitain bonuksia ahkerasta työstä.

Aikaa on vain pääasiassa tammikuu 2010. Wikistä näkyy saavan sisällön sitten export-toiminnolla erilaisiin formaatteihin.

Kerro, jos sinulla on vinkkejä tai kysyttävää. Mielelläni jaan tämän tapauksen ja voittehan seurata miten homman käy...

Katselukerrat: 182

Vastaukset tähän keskusteluun

Komponenttiwikissä on ollut kuhinaa. Opiskelijoiden tulee saada sivunsa "valmiiksi" tällä viikolla, koska pieni testi on sitten seuraavalla viikolla. Tavoitteena on tutkia komponetteja, ja osata sitten tunnistaa niitä testissä. Joten ei pitäisi olla kovin paha rasti. Mielenkiintoista on katsoa kuinka paljon he linkittävät sivuja toisiinsa. Sillä sehän on toki yksi mittari siihen kuinka yksin tai joukolla he sivuja tekevät. Lisäksi katselen tekeekö kovin moni kontribuutioita toistensa sivuihin. Kovin paljon en hommaa ohjaile, olen kuitenkin kertonut "osallistumismahdollisuudesta" toisten sivuihin. Lisää analyysia myöhemmin.
Kursseja tulee ja menee. Wiki pysyy!
Kompo2010-wiki on nyt tämän kevään kurssin osalta ohitse. Opiskelijat (2. ja 3.vsk) tekivät sivunsa ja ovat saaneet osasuorituksensa. Näyttää siltä, että ohjeistuksen mukaan he paljonkin vain keskittyivät oman sivunsa tekemiseen ja vain aika vähän linkitettiin muiden opiskelijoiden sivuihin. (lieneekö välinettä, jolla näkisi graafisena kuviona linkit sivujen välillä?). Itse (opettajana) tein etusivua paremmaksi, mutta eihän tuolla siis mikään "valmis" ole. Kukaan opiskelija ei ainakaan julkisesti mollannut tapaa, mutta hieman heillä oli hankaluuksia wikieditorin käytössä, viitteiden ja kuvien laitossa. Useampi kyllä sanoi, että "mielenkiintoinen oppimistapa!". Työssä oma komponentti hankittiin ja purettiin. Wikiin kerrottiin ja selostettiin pääosin verkosta löytyvän tiedon pohjalta. Omia havaintoja kerrottiin myös. Monella oli kyselyn mukaan tekstin rajaus- ja tiedonhankintahankaluuksia.

Arviointi oli hyväksytty, korjattavaa, hylätty. Hylätyn sai jos ei tehnyt. Korjattavan sai 2-3 ja muut hyväksytyn. Asiavirheitä ei mun ollut mahdollista korjata. Katsoin vain sivut "läpi". Muutama saa hyvästä työstä bonuspisteet arvosanaa varten. Tämä oli opiskelijoiden tiedossa etukäteen. Ohjeistin moodlessa verkkotekstin kirjoittamiseen ja lähteiden käyttöön.

Monet opiskelijat löysivät ajatuksen, että tästähän on myöhemmin apua! Riippuu toki opettajasta kuinka seuraavina vuosina wikiä kehitetään, mutta ajatuksena on jatkaa siitä mihin nyt päästiin. Jos teillä on ajatuksia, ideoita otetaan vastaan :)

Sivuja 126,
käyttäjiä 100
Tilaa käytetty 136 Mbytes

Numerodataa 90 opiskelijalta (kysymys ajankäytöstä sivun/wikin teossa, vaihteli 2 - 30h)
- ka 8,1h
- keskihajonta 6,5h
- mediaani 6h
- moodi 5h

Niin ja opiskelijoiden työ painottuu ihan ajan loppuun ennen deadline (kuoleman viiva) :) Eli kannattaa laittaa/ohjeistaa joitain deadline päiviä välille, jotta opiskelu rytmittyisi paremmin. Katso kuvat. 11.2 oli väliukoe, jossa oli pieniä kysymyksiä wikin komponenteista.Moodlessa olevasta ohjeesta palanen
Käytännön ohjeet

1. Luo (moodleen) sanastoon etunimi/nimimerkki jota käytät Wikispaces-palvelussa
2. Napsauta Join (sivun ylälaita) ja luo tunnus WikiSpaces palveluun osoitteessa http://kompo2010.wikispaces.com/
3. Liity kompo2010-wikiin (napsauta Join this wiki --> Request membership ...). Ja odota kun opettaja hyväksyy sinut kompo2010 wikiin.
4. Tsekkaa mitä komponentteja on jo Moodlessa (wikissä) varattuna ja valitse jokin vapaa komponentti listasta
5. Tee komponentin niminen sivu wikiin (New Page).
6. Hanki komponentti, tutki sitä, ota kuvia, pura sitä tutki lisää ja kerro havainnoistasi wikiin luomallesi sivulle. Sivuversiot jäävät aina talteen, joten et hukkaa mitään.
7. Kirjoita suoraan wikiin. Älä käytä word tms. editoreja. Talleta säännöllisin väliajoin.
Kuvakaappauksia statistiikasta tammi- ja helmikuun ajalta (voit analysoida itse):Näyttää kiinnostavalta. Wikispaces-wikin ohjeita olen koonnut ja tehnyt jakoon Vinkkiverkon hanketyönä.
Innostava kokeilu! Kokeilin itse ensimmäisen vuosikurssin musiikkitieteen opiskelijoiden kanssa viime vuonna vastaavaa. Silloin kirjoitutin ryhmätyönä lyhyitä artikkeleita Wikipediaan, eli mentiin kerralla julkiselle puolelle. Tässä ajatuksena oli se, että Wikipedian tarjonta meidän alalla on etenkin suomenkielisessä versiossa varsin niukka, ja samalla halusin herättää opiskelijoissa ajatuksen siitä, että heillä on asiantuntemusta koostaa tekstejä yleiseenkin käyttöön. Tuolloin arvosanaskeema oli vastaava kuin Jarmolla. Pieni kurssi tuotti puolentusinaa lyhyttä artikkelia, joista osa jäi raakilemaisiksi, mutta yhtenä ajatuksena olikin näyttää, että wikipediayhteisössä ei tarvitse yhden tekijän tehdä valmista, vaan riittää, että sysää prosessin liikkeelle, ja yhteisö voi sitä sitten viedä eteenpäin.

Tänä vuonna tuo kurssi toistetaan keväällä, ja tarkoitus on jatkaa Wikipedian käyttöä. Nyt syksyllä käynnistyneellä syventävien opintojen kurssilla käytetään ryhmätyöalustana ja oppimispäiväkirjojen tekoon yliopiston Confluence-wikiä. Tässä tavoitteet ovat vähän toiset, eli on tarkoituksena fasilitoida ryhmätöiden tekoa ja keskustelua, ei niinkään luoda julkaisukelposia artikkeleita, vaikka tietysti edistyneemmiltä opiskelijoilta niitä paremminkin syntyisi. Haemme vielä parhaita käytäntöjä ja kokemuksia wikimuotoisen työskentelyn osalta. Myös opiskelijoiden kokemukset siitä, miten luontevaa tai hankalaa esim. "puolijulkinen" oppimispäiväkirjojen pito on, ratkaisevat pitkälti toimintamuotojen tulevaisuuden.

Tässä linkki julkiseen blogiini, jossa pidän omaa oppimispäiväkirjamaista seurantaani projektista.
Kokeilen tässä jaksossa Moodlen wikien avulla opiskelijoiden tietokirja-artikkelikirjoittamista. Yhtä aikaa on meneillään lukion UE1-kurssi n. 75 opiskelijalle, ja jokaisen neljän ryhmän kanssa olemme koulun Moodleen tehneet wikejä hyperlinkkeineen. Osa ryhmistä on ollut yli opiskeluryhmien arvottuja, osa opiskelijoiden valitsemia. Uskon, että tiedon rakentelu ja selkeä linkitys sekä yhteyksien haku on palvellut oppimista kohtalaisesti. Ensimmäisille piti opettaa linkin teko, sen jälkeen opiskelijat ovat melkein ohjanneet toisiaan niin kuvien kuin linkkienkin teossa ja muussa muotoilussa. Esimerkiksi lähdeviitteiden merkitseminen vaihtelee, mutta suurin osa on tehnyt työtä luovasti ja innostuneesti. Kun ensimmäinen tehtävä oli kaikille ryhmille yhteinen (uskontotiede-wiki), seuraavat on saanut valita itse.
Kuulostaa mielenkiintoiselta toteutukselta Marja. Lienee siis kuitenkin salasanojen takana. Esimerkkejä näistä yhteisöllisistä toteutuksista kaivattaisiin kovasti. Niitä etsii parhaillaan kirjansa päivitykseen Tarmo Toikkanen ja kaikkien saataville kokoaa Sosiaalinenmedia.org:iin Johanna Janhonen.

Joo, salasanojen takana se on, ei oikein sovi esimerkiksi:) Koulun oma Moodle on vain niin selkeästi helppo ynpäristö ylläpidettäväksi ja seurattavaksi.

 

RSS

Keskustelufoorumi

. 1 vastaus 

Aloittaja: Jere Wessman. Viimeisin vastaus jäseneltä Vesa Linja-aho Hel 27, 2012.

web-ope.fi 56 vastausta 

Aloittaja: Tarmo Toikkanen. Viimeisin vastaus jäseneltä Tarmo Toikkanen Mar 18, 2011.

Hot potatoes ja sosiaalinen media 2 vastausta 

Aloittaja: Eeva Johansson. Viimeisin vastaus jäseneltä Eeva Johansson Lok 10, 2011.

Mitä blogissa/ple:ssa saa kirjoittaa?

Aloittaja: Aija Hietanen Syy 14, 2011.

KOULUwiki tulossa. Löytyisikö pilotteja? 3 vastausta 

Aloittaja: Touko Helanen. Viimeisin vastaus jäseneltä Jari Välkkynen Syy 11, 2011.

Tapahtumat

Ryhmät

Blogiartikkelit

Syksyn SeOppi-lehden mediatiedot julkaistu

Suomen eOppimiskeskus ry:n jäsenlehti…

Jatka

Lähettänyt: Niina Kesämaa, 17. kesäkuu 2016 kello 10:17

Sometu-verkottuneita kiinnostavia tapahtumia loppuvuonna 2015

Voit lisätä oman tapahtumasi Tapahtumat-osioon tai kommentoimalla tätä viestiä. Lähetimme tapahtumista verkostoviestin 23.6.15 ja uusimme viestin elokuussa koulujen alkaessa. Siihen mennessä tulleet täydennykset pääsevät siis laajaan jakeluun.…

Jatka

Lähettänyt: Anne Rongas, 24. kesäkuu 2015 kello 12:57

Taustalla vuosina 2009-2014 AVO-hanke

© 2018   Created by Ville Venäläinen.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot