ITK2014-valmisteluryhmä

Perustiedot

ITK2014-valmisteluryhmä

Sometu-verkosto on vuodesta 2009 tuottanut jotain-ihan-muuta ITK Interaktiivinen teknologia koulutuksessa -konferenssiin. Siihen tähtäämme jälleen.

 

Valmistelemme taas yhteisöllisesti Sometu-verkostossa ohjelmaa ITK-konferenssiin 9. - 11.4.2013, jonka pääteemana on Pedagogiikka palaa.

Sometu-veteraanien aamuvartio loi Tuuliossa 2.8. kantavan vision tulevasta tapahtumasta. Henkenä Aikamatka oppimisen ja koulun tulevaisuuteen -aPajan työpaja toukokuulta, jossa Michael Gallagher opasti mobiilipedagogiikan, habituksen ja kollaasien maailmaan.

Valmistelemme Sometu-verkoston juttua yhteistyössä Aktiivi+ ja AVO2 -hankkeiden kanssa. Toki tinkimättä Sometun tajuntaa räjäyttävästä hengestä.

Vaihe 1: kerätään asiasta kiinnostuneet kokoon 21.10. mennessä (liity tähän ryhmään)

Vaihe 2: kirjoitetaan hakemus ja jätetään se määräajassa, etäyhteistyö, jokunen AC- tai Skype-sessio 28.-30.10. Tuotantopaikka avoin Google-dokumentti.

Sivusto https://docs.google.com/document/d/15rarrjwcBRBsjw9IyO87n6kyPthi3KBX6LuAa5koHoM/edit?usp=sharing
Jäsenet: 16
Uusimmat tapahtumat: Jou 9, 2013

Keskustelufoorumi

Tässä ryhmässä ei ole vielä keskusteluita.

Kommenttitaulu

Kommentti

Sinun tulee olla ITK2014-valmisteluryhmä:n jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Kommentoinut Anne Rongas 9. joulukuu 2013 14:21

Sometu näkyy ja kuuluu jälleen ITK-konferenssissa ensi keväänä. Ehdotuksemme: ”Kollaasi oppimismenetelmänä – konferenssi kollektiivisena tutkimuskohteena” on hyväksytty.

Kommentoinut Anne Rongas 31. lokakuu 2013 23:25

Pauliina, mainiota jos pääset mukaan toimintaan! Tällä kertaa Sometun session idea oli äärimmäisen yksinkertainen. Muitakin juttuja olisi voitu toki laittaa liikenteeseen, mutta toivottavasti ihastutte ideaan. Tuo on testattu viime toukokuussa Michael Gallagherin työpajassa ja toimi niin maan perusteellisen kiehtovasti, että se oli sitten siinä :)

Kommentoinut Pauliina Mäkelä 31. lokakuu 2013 23:22

Olen valmis tulemaan tiimiin mukaan.

Kiitos Anne tästä loistavasta hakemustekstistä! Olisin tullut mukaan kirjoittamaan, mikäli olisi järjestynyt yhteinen hetki. Aika vain juoksee aina kovaa vauhtia. Jälleen on ITK-päivien Call of Papers deadline-hetki :D

Ja kiitos Eija SOOC-termin aukaisusta, sitä piti minunkin kysyä aiemmin :D

Kommentoinut Anne Rongas 31. lokakuu 2013 23:13

Tuuliossa 2.8.13 ideoitu ITK-tapahtuma on nyt muutettu hakemustekstiksi. Tällä kertaa ei kalusteta suurta salia uuteen uskoon, vaan enimmäkseen toimitaan verkko-levelillä. Mukaan tarvitaan kuitenkin tiimi: opastajia ja tuotosten koostajia. Opastamista tehdään paikan päällä, mutta koostajat voivat toimia myös verkon välityksellä.

Hakemusteksti:

Kollaasi oppimismenetelmänä – konferenssi kollektiivisena tutkimuskohteena


Konferenssien rikkaus ja ongelma on valtava tarjonta lyhyessä ajassa. Yksittäinen osallistuja jää usein haikailemaan kaikkea sitä, mitä ei ehtinyt kokemaan. Aineistojen lukemiseen ja tallenteiden katsomiseen ei oikein ole aikaa. Entä jos tarjolla olisikin pieniä, kiteytettyjä tunnelmapaloja? Esitämme ITK-konferenssin osaksi toimintamallia, jossa konferenssiosallistujat tuottavat kiteytyksiä, oman näköisiään koosteita, kollaaseja, kokemuksistaan ja kenttähavainnoistaan.


Toimintamalli on hyvin yksinkertainen ja perustuu Michael Sean Gallagherin mobiilioppimisen metodiin: Osallistujat opastetaan etsimään työpari tai -ryhmä, mielellään entuudestaan tuntemattomia henkilöitä. Ryhmä sopii kenttähavainnoinnin näkökulman, kuten ITK-konferenssi marssilaisen näkökulmasta tai metaforat ITK-päivillä. Ryhmä sopii kenttähavaintojen keräämisen jakson, kerättävien aineistojen muodon (kuvia, videoita, tekstejä yms.). Tavoitteena on tuottaa kenttähavainnoista ryhmän näkökulman mukaan luotu kollaasi, joka julkaistaan verkkoon.


Teemaseminaarin taustaryhmä toimittaa kertyvistä kollaaseista erilaisia koosteita ja raportoi verkkokanavilla. Käytännön organisointiin toivotaan 10 minuutin ohjeistustuokio konferenssin avajaisten yhteydessä sekä 10 minuutin koosteosuus konferenssin päätöstilaisuudessa. Konferenssin aikana työryhmiä opastetaan alkuun ja kollaasien tekemiseen hankkeiden Tartu tekemiseen -yhteistorilla. Opastuksena jaetaan myös ohjekortteja (mielellään konferenssipaketissa).


Kollaasien tekemisessä tulevat tutuiksi pilvipalvelut ja mobiilit työvälineet. Koska yhteisiä havaintoja prosessoidaan, kollaasien tekemisestä muodostuu oppimistilanne ja hyvin usein se johtaa koetun syvälliseen reflektointiin.


Kollaasit tuotetaan CC BY-SA -lisenssillä, jolloin ne ovat myös konferenssin jälkeen hyödynnettävissä lisenssin puitteissa (samalla tehdään myös tutuksi CC-lisessointia). Näin pienistäkin tuotoksista rakentuu rikas yhteinen varanto, joka jää elämään.


Miksi kollaaseja? Kollaaseissa yhdistyvät aidot autenttiset havaintokohteet, kokijan ja tekijän omat tulkinnat, omat ajatukset, huomiot ja oivallukset sekä ryhmän yhdessä oivaltamat asiat ja silti kollaasiin tutustujalle jää myös tilaa ajatella, löytää ja liittää oma tulkintansa tuotokseen. Kollaasit ovat tyypillisesti kiteytyksiä, joihin tutustuminen ei vaadi pitkää aikaa, ja samalla ne voivat avata monimuotoisuudellaan ja luovalla panoksellaan aivan uuden tulokulman tuttuun asiaan. Kollaasi soveltuu tietointensiivisen ajan pedagogiseksi menetelmäksi, koska sen tekemisessä yhdistyy useita tulevaisuuden oppimistaidoiksi nimettyjä osaamisia. Kollaasit tuovat myös tekemisen riemua ja oivaltamisen iloa tekijöille.

Kommentoinut Eija Kalliala 30. lokakuu 2013 00:26

Mikko, kiitos kysymyksestäsi. Sitä voi moni muukin kysyä ja vastaus pitää kirjoittaa SOOCin sivustolle.

SOOC on Small Open Online Course. Piti tehdä massiivisia kursseja (MOOC), mutta syntyikin pieniä. :)

SOOCeista kerrotaan lisää 14.11. Sometun kuukausitapahtumassa. Tervetuloa mukaan!

Kommentoinut Mikko Jordman 29. lokakuu 2013 16:01

Anteeksi, että olen tyhmä, mutt mikä on toi SOOC?

Kommentoinut Anne Rongas 29. lokakuu 2013 15:42

Eija: tämän ryhmän juttu on Sometun esitys, joka on ensisijaisesti Tuulio-miitissä ideoitu fieldwork: kollaasit konferenssista. Dokumentti on tyhjä siksi, että muillekin ideoille on edeleen tilaa. Tämän ryhmän johdannossa kerrottiin, että: "Sometu-veteraanien aamuvartio loi Tuuliossa 2.8. kantavan vision tulevasta tapahtumasta. Henkenä Aikamatka oppimisen ja koulun tulevaisuuteen -aPajan työpaja toukokuulta, jossa Michael Gallagher opasti mobiilipedagogiikan, habituksen ja kollaasien maailmaan." Se idea on hyvin simppeli mutta erittäin hedelmällinen ja tuottoisa. Silti voisi vielä tulla muitakin ideoita. Esim. Karin ajatus naperoista opastamassa digimuukalaisia on mainio, sen kohdalla käytännön järjestelyt vain eivät tässä yhteydessä riitä (rahaa ei ole, vain muutama työtunti).

Kommentoinut Eija Kalliala 29. lokakuu 2013 15:37

Anne, kiitos dokkarin linkistä. Tämän Ning-ryhmän kuvauksessa on linkki toiseen dokkariin. Ihmettelinkin, kun siinä ei näkynyt mitään muutoksia.

Kommentoinut Anne Rongas 29. lokakuu 2013 15:02

Hyvä ajatus Eija. Tuo SOOC sopisi kahteenkin paikkaan: joko workshopiksi (puolen päivän workshop maksaa järjestäjälle 300 €, voi periä osallistujamaksun tai etsiä kustantavan hankkeen) tai voisi olla mukana AKTIIVI+:n sateenvarjotorilla, jossa autetaan konkreettisesti tekemisten ja härpättimien kanssa, kuinka tavoite saavutetaan, kuinka yli teknisen kynnyksen. Tälle Hands on -yhteistorille on oma Google-dokkari (pääsy kaikilla AVOlaisilla).

Kommentoinut Eija Kalliala 29. lokakuu 2013 14:22

Olisiko ideaa työstää yhdessä SOOCeja? Pikaiset alustukset SOOCin ideasta ja sormet saveen: tutustutaan olemassa oleviin kursseihin ja kehitellään yhdessä uusia. Tarpeet, ideat, aiheet ja karkeat suunnitelmat työpajassa, mahdollinen jatkotyöstäminen verkossa.

 

Jäsenet (16)

 
 
 

Tapahtumat

Ryhmät

Blogiartikkelit

Syksyn SeOppi-lehden mediatiedot julkaistu

Suomen eOppimiskeskus ry:n jäsenlehti…

Jatka

Lähettänyt: Niina Kesämaa, 17. kesäkuu 2016 kello 10:17

Sometu-verkottuneita kiinnostavia tapahtumia loppuvuonna 2015

Voit lisätä oman tapahtumasi Tapahtumat-osioon tai kommentoimalla tätä viestiä. Lähetimme tapahtumista verkostoviestin 23.6.15 ja uusimme viestin elokuussa koulujen alkaessa. Siihen mennessä tulleet täydennykset pääsevät siis laajaan jakeluun.…

Jatka

Lähettänyt: Anne Rongas, 24. kesäkuu 2015 kello 12:57

Taustalla vuosina 2009-2014 AVO-hanke

© 2018   Created by Ville Venäläinen.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot