- Mitä wikejä olet käyttänyt?
- Miksi lähdit käyttämään ko. välineitä opetuksessa?
Mihin käyttötarkoituksiin olet niitä käyttänyt (yhteiskirjoittamiseen, materiaalin jakamiseen...)?
Keksitkö niiden käytön myötä jotakin kokonaan uudenlaista opetukseen?
- Hyvät puolet & huonot puolet?
- Miten käyttämäsi wikit toimivat (käytettävyys, käyttökelpoisuus opetuksen tukena, asiat joissa ko. wiki on erityisen käyttökelpoinen jne.)?
- Kenelle suosittelet?

Eri wikejä listattu ja vertailtu myös esim.

- http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_wiki_software
- http://www.wikimatrix.org/

Katselukerrat: 89

Vastaukset tähän keskusteluun

Jatkoa vielä noihin esittämiini kysymyksiin...

Olen pähkännyt tässä että kun laaditaan suosituksia wikien opetuskäyttöön, ja näistä viriää aina keskustelua, itsekin olen osallistunut useaan :) Kysynkin nyt tämän verkoston jäseniltä mielipiteitänne, ratkaisujanne, näkemyksiänne siitä, mitä asioita teidän mielestänne pitäisi huomioida eri wiki-ratkaisuissa, joihin wikien opetuskäytössä päädytään. Näiden kaikkien rajoitusten ja niistä johtuvien toimintakäytäntöjen miettiminen saattaa johtaa kovin paljon käyttöä rajoittavaan vaikutelmaan ja tilanteeeen, jossa ei uskalleta eikä voida enää tehdä mitään, mutta tarkoitukseni on kerätä käytäntöjä, ajatuksia ja ehdotuksia siitä, miten voidaan välttää tällainen tilanne.

Tässä muutamia avauksia toivottavasti viriävään vilkkaaseen keskusteluun:

Avoimen lähdekoodin wikiohjelmistojen asentaminen esim. oppilaitoksen tai kunnan koulutoimen käyttöön:

AVO-hankkeessa on tarkoitus laatia selvitystä, jossa otetaan kantaa mm. siihen, mitä avoimen lähdekoodin wikejä on valittavissa, minkälaisiin ominaisuuksiin tällaisen wikin valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota. Edellisessä viestissäni mainitsin Wikipedian wikivertailulistasta, samoin Wikimatrixista - niistä pääsee kyllä hyvään alkuun, mutta olisin kiinnostunut myös ihan aidoista käyttäjäkokemuksista. Mitkä ominaisuudet ovat teidän mielestänne tärkeitä wikin opetuskäytön kannalta, entä mitä avoimen lähdekoodin wikiohjelmistoja oppilaitoksissanne / kouluissanne käytetään ja millä perusteella se on valittu? Entä onko kukaan laskenut kustannuksia, mitä käyttämienne wikien ylläpitäminen maksaa ja kuinka paljon työtä aiheuttaa?

Webissä ilmaispalveluna käyttöön tarjottavat wikit:


- Esimerkkejä palveluista ovat esim. Wetpaint, Wikispaces, pbWiki - kokemuksianne näistä ja mitä muita käytätte?
- Wikispacesiin saa käyttöön vain yhden wikin (ilmaisena myös kokorajoitus 2GB), mutta yleensähän opettaja tarvinnee usealle eri luokalle/ryhmälle oman wikin - kokemuksia ja käytännön ratkaisuja tähän?
- Wetpaint-wikin saa luoda vain yli 13-vuotiaalle kohderyhmälle - huomataankohan tämä aina ottaa huomioon?
- Miten huolehditte siitä, noudattavatko opiskelijat käyttöehdoissa lueteltuja sisältöjä koskevia tekijänoikeus- ym. säännöksiä? Wiki on kuitenkin opettajan luoma, ja opettaja on hyväksynyt sen käyttöehdot...
- Käyttöehdoissa määritellyt sisältöjen jatkojalostamista koskevat säännökset ja lisensoinnit (kuten myös täällä Ningissä) ja käyttöoikeuksien luovuttaminen palveluntarjoajalle - mitä mietteitä tähän liittyen (ja mitä jos opiskelijat käyttävät tuottamiaan wikisisältöjä jossakin muualla, toisessa verkkopalvelussa, ilman että mainitsevat mistä ko. teksti on peräisin kuten saatetaan edellyttää)?
Hei Joanna

Olen käyttänyt wikejä aikuiskoulutuksen puolella esim. ryhmätöihin. Opiskelijani asuvat ympäri Suomea, joten heille wiki on kätevä työkalu. Toki siihen kävisi esim. google docs myös, mutta itse koen, että wiki on helppokäyttöinen ja avoimuus ja läpinäkyvyys ryhmän kesken on hyvä asia.

Henkilökohtaisesti käytän wikejä esim. materiaalipankkeina. Minulla on työn alla edu 20-ympäristössä toteutettava verkkokurssi Second Lifesta. Valtaosa kurssin oheismateriaalista esim. YouTube-pätkät, pp-esitykset, ym., on wikissä, jonne on linkki edusta.

Olen itse käyttänyt wikispacea ja jonkin verran wetpaintiä. Confluence wikistä olen kuullut hyvää oppilaitoskäytössä. Meidän organisaatiossa ei ole kovin montaa wikin käyttäjää, joten en ole kysellyt saanko käyttää ja mitä. Minusta kyse on työkalusta ja nykyisessä sosiaalisen median pelikentässä täytyy tehdä kokeiluja, jotta saa tuntumaa mikä sopii mihinkin.

Mitä tarkoitit lauseella "wikispacellä saa käyttöön vain yhden wikin." ? Wikejä voi luoda wikispacellä kyllä useampia, tosin ei saman nimisiä. Itse olen käyttänyt wikispacea siten, että ryhmille on yhteinen aloitussivu (tai useampia sivuja) ja sitten on ryhmille nimetyt omat sivut, jossa ryhmä dokumentoi työskentelyään. Wikit säilyvät, vaikka koulutus loppuu ja kurssilaisista on mukava tietää, että voivat palata materiaalin pariin kurssin jälkeenkin. Tämä ei olisi mahdollista jos materiaali olisi oppilaitoksen moodlessa.

Aikuisten kanssa työskennellessä säännökset ym. eivät ole kovin suuri ongelma. Pikemminkin joudun patistamaan heitä alkuun, mutta alkupaniikin jälkeen moni on sanonut, että hei tämähän on loistava työkalu.

Wikin ylläpidosta sen verran, että verrattuna oppilaitoksemme moodleen, minulla menee huomattavasti vähemmän aikaa heittää kurssimateriaalia wikiin. Koen että se on luonteva osa opetuksen valmistelua eli osa normaalia työtäni.

En näe mitään syytä rajoittaa wikien käyttöä opetuksessa, minusta wiki on työväline siinä missä valko/liitutaulu. Toki kerron opiskelijoille, että toimimme avoimessa ympäristössä ja pyydän, että he käyttävät esim. ryhmätöissä ryhmän itselleen keksimää nimeä tai korkeintaan etunimiään. Myöskään kurssilaisten työnantajiin liittyvää materiaalia ei käsitellä wikissä.
Kiitos Mervi perusteellisista kommenteistasi! Olennaista tosiaan on tämä mitä sanoit, että kyse on työkalusta ja sosiaalisen median pelikentässä täytyy tehdä kokeiluja, jotta saa tuntumaa.

Toivoisin muiltakin lisää vastaavia kertomuksia wikien käytöstä - niiden avulla saadaan luotua käyttökokemuksiin perustuvia oppaita ja hyviä käytänteitä, kerättyä ylös juuri niitä asioita jotka ovat tärkeitä ja jotka auttavat myös muita käyttäjiä lähtemään rohkeasti kokeilemaan. Vaikka itsellä olisi korkea kynnys, muiden kokemukset ja kertomukset voivat madaltaa sitä. Myös muiden kertomana ne asiat, miten ovat itse miettineet ja omassa käytössään ratkaisseet tekijänoikeus- ja käyttöoikeusasioita ym., jotka saattavat tuntua hankalilta ja vierailta. Olennaisia ovat myös kertomukset siitä mitä wikeillä on ihan oikeasti tehty ja saavutettu - miksi niitä on käytetty, mitä innovatiivisia käyttötapoja on keksitty.

Mieleeni tuli ajatus, että toimisikohan ihan perinteiset kertomukset siitä, miten eri käyttäjät ensimmäistä kertaa ovat lähteneet wikiä käyttämään? Konkreettiset kuvaukset siitä, mitä tuolloin teki ("Yhtenä päivänä en voinut enää hillitä uteliaisuuttani, kun olin kuullut kollegaltani niin paljon positiivista wikien käytöstä. Avasin nettiselaimen, ja menin sillejasille sivulle. Sieltä klikkasin linkkiä josta pääsee luomaan wikin...") - ja vaikka kuvakaappauksin tai verkkomateriaalissa animaatioin/videoin höystettynä. Tuota kertomusmuotoa mietin siksi, että onko perinteinen tietotekninen ohjeteksti joillekin juuri se kynnys jota ei mielellään ylitetä (ohjeitahan kuitenkin varmasti etsivä löytää) - onko helpompi lukea vastaavassa tilanteessa olleen toisen käyttäjän arkikielistä kertomusta, joka vaikka avoimesti vielä tunnustaa kertomuksessaan, ettei ole kamalasti tietokonetta käyttänyt? Välttämättä epäröijä ei "uskallanko aloittaa" -kysymystä pohtiessaan ole vielä vakuuttunut siitä, riittääkö rohkeus, ja tässä tilanteessa tee näin -tyylisestä käyttöohjeesta ei kenties ole vielä sanottavaa hyötyä. Mutta jos lähtee lukemaan muiden kokemuksia, voisiko se samalla kasvattaa rohkeutta ja uteliaisuutta alentaa kynnystä ratkaisevasti - kun mukana on vielä kuvaus siitä miten toinen on konkreettisesti toiminut (=käyttöohjeet)?

Mervi - vielä muutama lisäkysymys: Kun käytätä wikiä, onko se julkinen vai vain tietylle ryhmälle rajattu (mainitsit kyllä että ryhmille on omat sivut, mutta varmistan vielä)? Minkälaisia kokemuksia on opiskelijoiden taholta siitä, käytetäänkö täysin julkisia vai ryhmille rajattuja ympäristöjä? Onko kokemuksia wikien käytöstä mobiililaitteilla, onko kukaan opiskelija tai sinä itse kokeillut? Mitä eroja olet huomannut Wikispacesin ja Wetpaintin välillä, ja miksi olet (ilmeisesti) päätynyt käyttämään Wikispacesia mieluummin?

Kysyit tuosta kommentistani että Wikispacesiin ei saa kuin yhden wikin. Niin, siis ymmärtääkseni hinnastoa Wikispacesissa tutkiessani ja oman kokeiluni perusteella tulee luoda samalla uusi käyttäjätili, jos haluaa perustaa konkreettisesti toisen wikin - tai sitten pitää ottaa tuo maksullinen Private Label tai joku muu maksullinen vaihtoehto, jos haluaa perustaa samalle käyttäjätilille lukuisia wikejä. Ainakin hinnaston mukaan perus-ilmainen wiki sisältää vain yhden wikin. Toki sivuja voi sitten perustaa useita sen wikin alle, jolloin niiden voi ajatella muodostavan eri wikejä.
Minkälaisiin ryhmätöihin olet aikuiskoulutuksen puolella käyttänyt wikejä? Minkälaisia aiheita ja tehtävänantoja? Mitä osanottajat ovat tehneet wikin avulla?
Hei,

First Monday -lehti julkaisi keväällä artikkelimme Wikiversityssä tekemästämme tapaustutkimuksesta jossa teimme intervention Wikiversityyn, toteuttamalla siellä avoimen verkkokurssin. Artikkeli löytyy täältä:

http://firstmonday.org/htbin/cgiwrap/bin/ojs/index.php/fm/article/v...

- Teemu
Tämä artikkeli tuli juuri tarpeeseen. Kiitos, Teemu. :-)
Kiitos! Vilkaisin ja näytti hieman tutulta - taisin printata tuon itselleni lomalukemiseksi, mutta vielä en ole ennättänyt tuohon paneutua. Kiinnostavalta joka tapauksessa vaikuttaa :)

Joanna
Kokemuksia on alettu keräämään myös osoitteessa:

http://vvop.wordpress.com/2009/11/20/blogit-ja-wikit-oppimisen-ja-o...
Minä käytän blogia fysiikan opettamisen apuna, katso http://hylblog.edu.hel.fi/wpmu/mrahikka/

Käytän blogia tiedon jakeluun eri fysiikan kursseillani. Laitan sinne hieman hankalampia tehtäviä ja toisinaan helpompiakin.
Muuten noista esimerkeistänne saisi paremmin irti, jos laittaisitte linkin mukaan tarinaanne, vai eikö ne olekaan AVOimia :o)
Hei!

Pystytkö avaamaan yhtään sitä, mikä motivoi sinua aloittamaan blogin käytön, mitä hankaluuksia olet mahdollisesti kohdannut, mikä taas on kannustanut blogin käyttöön? Oletko keksinyt blogin käytön myötä jotakin kokonaan uudenlaista opetukseen - teetkö jotain nykyään toisin kuin ennen? Mitkä ovat hyvät ja mahdolliset huonot puolet blogin käytössä? Tuo blogialusta jota käytät, näyttää olevan Wordpress. Onko se mielestäsi helppokäyttöinen, onko siinä joitakin puutteita - minkä toivoisit olevan alustassa toisin, jotta se olisi vieläkin helpompikäyttöinen? Mitä opiskelijat ovat pitäneet?

Tarkoitatko noilla esimerkeillä ja linkkitoiveella tuota kohtaa kirjoituksessani, missä pohdin, voisiko olla hyötyä koota käyttökokemuksia tarinamuotoon? Se oli siis vain ajatus, käytännön toteutusta ei vielä ole (AVOssa ollaan avoimia :)

Joanna
Hei,

tässä muutama vastaus, koska sain idean juuri Mikon mainiosta blogista ja sivustosta.

Olen tänä syksynä hieman kokeillut tuota blogia sekä wikejä yläkoulun matikan opetuksessa.

Hankaluuksia ei ole ollut. Moodleen verrattuna web 2.0 palvelut ovat teknologisesti kehittyneempiä. Wordpress ja wikispaces ovat helppokäyttöisiä. Verkossa oleva aineisto on mukava apu luokissa, joista löytyy selain, tykki ja dokumenttikamera. Blogi on varsin näppärä ja nopea tapa kasata opetukseen mausteita. Se tekee multimedian käytön oppitunnilla vaivattomaksi. Tarvitaan oikeastaan vain selain.

Matematiikan opetukseen blogit ja wikit yhdessä GeoGebran tapaisten palveluiden kanssa tuovat dynaamisuutta. Elävillä, dynaamisilla kuvilla on helppo alleviivata ja tutkia opetettavien aiheiden yleispätevyyttä.

Pekka
Hei Pekka,

ja kiitos vastauksestasi kyselyyni! Miten lähdit wikejä ja blogeja idean saatuasi kokeilemaan - ihan itseksesi kokeilemallako opettelit, vai oletko ollut esim. jossakin koulutuksessa tai onko joku opettanut sinulle perusjutut?

Mitkä ovat olleet kokemuksesi siitä, ovatko nuo sosiaalisen median ym. verkkosovellukset paitsi tuoneet mainitsemaasi dynaamisuutta ja maustaneet opetusta, myös parantaneet oppimista? Oletko saanut palautetta opiskelijoilta suoraan?

Joanna

RSS

Keskustelufoorumi

Kerro oma blogitarinasi!

Aloittaja: Joanna Kalalahti Kes 7, 2011.

Wikiä käyttämään! Tukea wikin valintaan ja käyttöönottoon -selvitysraportti on valmistunut 1 vastaus 

Aloittaja: Joanna Kalalahti. Viimeisin vastaus jäseneltä Jari Penttinen Tou 3, 2011.

Kerro kokemuksia wikien ja blogien opetuskäytöstä! 13 vastausta 

Aloittaja: Joanna Kalalahti. Viimeisin vastaus jäseneltä Pekka Kouri Mar 30, 2010.

Tapahtumat

Ryhmät

Blogiartikkelit

Syksyn SeOppi-lehden mediatiedot julkaistu

Suomen eOppimiskeskus ry:n jäsenlehti…

Jatka

Lähettänyt: Niina Kesämaa, 17. kesäkuu 2016 kello 10:17

Sometu-verkottuneita kiinnostavia tapahtumia loppuvuonna 2015

Voit lisätä oman tapahtumasi Tapahtumat-osioon tai kommentoimalla tätä viestiä. Lähetimme tapahtumista verkostoviestin 23.6.15 ja uusimme viestin elokuussa koulujen alkaessa. Siihen mennessä tulleet täydennykset pääsevät siis laajaan jakeluun.…

Jatka

Lähettänyt: Anne Rongas, 24. kesäkuu 2015 kello 12:57

Taustalla vuosina 2009-2014 AVO-hanke

© 2018   Created by Ville Venäläinen.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot