Perustiedot

AVO

AVO1 Avoimet verkostot oppimiseen (hanke 2008-2011) ja AVO2 Avoimuudesta voimaa oppimisverkostoihin (2012-2013). Osa AKTIIVI-hanketta.

Jäsenet: 39
Uusimmat tapahtumat: Lok 9, 2012

AVO-hankkeen toimijat

AVO-hankkeessa on useita osahankkeita:

- EduCOSS pohtii VALOa (vapaita ja avoimen lisenssin ohjelmistoja)
- Hämeenlinnan kaupunkin suunnittelee Kirjasto 2.0:aa
- TaiK tiedottaa ja kouluttaa LeMill-yhteisön käyttöä
- HAMK pilotoi mobiilioppimista ja -ohjausta
- Åbo Akademi ja SKAF kouluttavat Second Lifea
- TAY tutkii wikejä ja blogeja
- Hämeen kesäyliopisto kehittää OnlineITK:ta
- Otavan Opisto / Internetix kehittää Sometu-verkostoa ja kansalaisvaikuttamista
- HCI tutkii avoimen opetustoiminnan laatua
- Kotkan Kaupungin Vinkkiverkosto kerää ja jakaa kokemuksia ja vinkkejä opettajien välillä

Tässä ryhmässä näkyy AVO-hankkeen toimijoiden keskustelua, tilannetiedotuksia ja pohdintaa.

Keskustelufoorumi

HYVÄÄ UUTTA VUOTTA KAIKILLE! 2 vastausta 

Aloittaja: Elina Virronen. Viimeisin vastaus jäseneltä Tero Toivanen Tam 1, 2011.

AVO:n toiminnallisia ideoita 9 vastausta 

Aloittaja: Anne Rongas. Viimeisin vastaus jäseneltä Katja Hilska-Keinänen Syy 21, 2009.

Pohdintoja sosiaalisen median koulutuspakettien tuottamisesta 1 vastaus 

Aloittaja: Joanna Kalalahti. Viimeisin vastaus jäseneltä Tarmo Toikkanen Elo 11, 2009.

Kommenttitaulu

Kommentti

Sinun tulee olla AVO:n jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Kommentoinut Anne Rongas 5. toukokuu 2012 13:30

AVO-opiston toimintaan liittyvä Sometu-ryhmä Muuttuva koulu avattu.

Kommentoinut Niina Kesämaa 25. huhtikuu 2012 13:32

Tuoreita AVO-julkaisuja

AVO-hankkeen raportteja


AVO-poimintoja


Lisää AVO-aineistoja AVO-wikissä
Kommentoinut Anne Rongas 7. lokakuu 2009 11:02
Nyt kaikki AVO-ihmiset LeMill-talkoisiin, lue lisää talkookutsusta.
Kommentoinut Titi Tamminen 25. helmikuu 2009 13:44
Avoimet verkostot oppimiseen tuo yhteisöllisen verkon opettajan arkeen

Virtuaalimaailmat, Internetin yhteisöpalvelut (mm. You Tube, Flickr, Facebook, IRC Galleria), vertaisoppiminen, blogit, wikit ja feedit ovat koululaisten ja opiskelijoiden arkipäivää päivittäisessä yhteydenpidossa ja tiedonhaussa.
Samat toimintamallit ja välineet voivat tuoda myös kouluopetuksen uudelle tasolle, jos opettajat ja koulujen päättäjät osaavat hyödyntää niitä oppimisresursseina ja vuorovaikutuksen tukena.

Avoimet verkostot oppimiseen (AVO) – hankkeessa pilotoidaan, koulutetaan ja tuetaan uusien toimintamallien pedagogista ja kriitistä käyttöönottoa oppilaitoksissa ja kansalaistoiminnassa. Laajan kansallisen verkoston kautta hankkeessa toimii toistakymmentä organisaatiota ja useita kymmeniä asiantuntijoita kehittämässä mm. mobiililaitteiden, blogien ja wikien käyttöä oppimisessa ja vuorovaikutuksessa, virtuaalimaailmojen (3D) ja online-konferenssien opetuskäyttöä, sosiaalisen median työkalujen pilotointia, avoimen lähdekoodin ratkaisuja sekä web-yhteisöjä opettajan oppimisresurssina. Tärkeänä osa-alueena on mukana laadun arviointi; miten vertaisverkoissa tuotetun sisällön laatukriteerit määritellään. "Tätä on odotettu jo vuosia. Tuskin tämä on helppo juttu, mutta aika on kypsä ja tässä on suuret mahdollisuudet", toteaa hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja Teemu Arina.

Opetuksen digitaalisten välineiden käyttöä pohditaan monissa toimivissa verkkoyhteisöissä tälläkin hetkellä. "Hankkeessa perustetaan aiemman osaamisen päälle, mutta uutta on laaja verkosto ja se, että oikeasti halutaan asioita yhdessä kehittää", arvioi Ville Venäläinen Otavan opistosta. Otavan opisto tuo hankkeeseen Sometu (Sosiaalinen media oppimisen tukena)-verkoston kehittämisen. Sometuun kuuluu jo yli 800 sosiaalisen median opetuskäytöstä kiinnostunutta opettajaa ja kehittäjää (sometu.ning.com).

Hämeenlinnan ja Kotkan kaupunkien lukiot tukevat opettajia uusien menetelmien oppimiseen ja verkostoitumiseen. Kotkassa toimiva lukioiden Vinkkiverkko (http://vinkkiverkko.ning.com) opastaa opettajia ja opiskelijoita hyödyntämään oppimisessa uusia välineitä ja virtuaalisia ympäristöjä. Vinkkiverkon vetäjä Anne Rongas korostaa kollegoiden apua hyvien vinkkien löytämisessä ja ajan säästämisessä: "Kollegoiden kokemuksista voi löytyä uutta oivallusta myös omaan toimintaan", Anne vinkkaa. Kotkalaisten kokemukset ja oivallukset saadaan hankkeen kautta jaettua mm. hämeenlinnalaisten opettajien käyttöön ja laajemmin koko maahan.

Opettajien yhteisöllistä sisällöntuotantoa ja toisilta oppimista edistetään myös LeMill-yhteisössä (http://lemill.net). Yhteisön ydinajatuksena on avoimen sisällön yhteisöllinen tuotanto; erityisesti opettajien ja oppimateriaalin tuottajien saaminen mukaan avoimen sisällön tuottamiseen ja sitä kautta verkostoitumaan ja muodostamaan oppimisyhteisöjä.

Teknologian kehittyminen on lisännyt mobiililaitteiden monipuolisia käyttötapoja. "Lähes jokaisella oppijalla on taskussaan oma henkilökohtainen mobiililaite ja sen kautta sisällön tuottaminen saa aivan uusia ulottuvuuksia", visioi Hämeen ammattikorkeakoulun projektipäällikkö Outi Vahtila. Yhteydenpidon lisäksi mobiililaitteella voi tallentaa ja jakaa omaa tuotantoa, sekä katsella muiden tekemiä sisältöjä ja käyttää erilaisia sähköisiä palveluita.
Tärkeimpänä kehittämiskohteena tässä osahankkeessa nähdään ohjaus- ja kokouskäytänteiden kehittäminen sekä oppimistapahtumien jakaminen verkossa.

Virtuaalimaailmat tuovat opetukseen kokonaan uuden ulottuvuuden. Suomalaisten oppilaitosten omassa virtuaalimaailmassa EduFinland –alueella Second Lifessa (http://secondlife.com) on toimintaa jo kymmenillä oppilaitoksilla. Yhtenäinen alue tarjoaa mahdollisuuksia tehokkaaseen yhteistyöhön sekä eri oppilaitosten opettajien että oppilaiden välillä. Yhteisellä alueella myös yhteisten tapahtumien järjestäminen ja resurssien jakaminen on helppoa ja lisäksi hauskaa.

Avoimet verkostot oppimiseen (AVO) – hanke kuuluu opetusministeriön hallinnoimaan Manner-Suomen ESR-ohjelman toimintalinjaan Avoimissa oppimisympäristöissä aktiiviseksi kansalaiseksi. Rahoittava viranomainen on Lapin lääninhallitus.

Hanke kestää vuoden 2011 loppuun ja sitä koordinoi Suomen eOppimiskeskus ry. Hankekonsortioon kuuluvat: Taideteollinen korkeakoulu, Tampereen yliopisto, Åbo Akademi, Hämeen ammattikorkeakoulu, Otavan opisto, Kansalaisfoorumi SKAF ry, Teknologiakeskus Innopark Oy, Hämeen kesäyliopisto, Hämeenlinnan ja Kotkan kaupungit sekä HCI Productions Oy.

Lisätietoja hankkeesta: http://www.eoppimiskeskus.fi

Suomen eOppimiskeskus ry on valtakunnallinen yhdistys, joka edistää verkko-opetuksen ja digitaalisten opetustoteutusten käyttöä, tutkimusta ja kehittämistyötä yrityksissä, oppilaitoksissa ja muissa organisaatioissa.
Kommentoinut Titi Tamminen 25. helmikuu 2009 13:41
AVON tapahtumakalenteri; Avo-hankkeen www-sivut
 

Jäsenet (38)

 
 
 

Keskustelufoorumi

HYVÄÄ UUTTA VUOTTA KAIKILLE! 2 vastausta 

Aloittaja: Elina Virronen. Viimeisin vastaus jäseneltä Tero Toivanen Tam 1, 2011.

AVO:n toiminnallisia ideoita 9 vastausta 

Aloittaja: Anne Rongas. Viimeisin vastaus jäseneltä Katja Hilska-Keinänen Syy 21, 2009.

Pohdintoja sosiaalisen median koulutuspakettien tuottamisesta 1 vastaus 

Aloittaja: Joanna Kalalahti. Viimeisin vastaus jäseneltä Tarmo Toikkanen Elo 11, 2009.

Tapahtumat

Ryhmät

Blogiartikkelit

Syksyn SeOppi-lehden mediatiedot julkaistu

Suomen eOppimiskeskus ry:n jäsenlehti…

Jatka

Lähettänyt: Niina Kesämaa, 17. kesäkuu 2016 kello 10:17

Sometu-verkottuneita kiinnostavia tapahtumia loppuvuonna 2015

Voit lisätä oman tapahtumasi Tapahtumat-osioon tai kommentoimalla tätä viestiä. Lähetimme tapahtumista verkostoviestin 23.6.15 ja uusimme viestin elokuussa koulujen alkaessa. Siihen mennessä tulleet täydennykset pääsevät siis laajaan jakeluun.…

Jatka

Lähettänyt: Anne Rongas, 24. kesäkuu 2015 kello 12:57

Taustalla vuosina 2009-2014 AVO-hanke

© 2018   Created by Ville Venäläinen.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot