Myös kouluikäisten lasten vanhemmat tarvitsevat tukea

Vanhemmuuteen tarjotaan tukea nykyisin lähinnä nuorille vanhemmille perheen perustamisen alkuvaiheessa. Pitkittäistutkimus osoittaa vanhemmuuden kysymykset keskeisiksi myös noin 40-vuotiaille vanhemmille, joiden lapset ovat usein murrosiässä tai murrosikää lähestymässä.

 

- Kouluikäisten lasten vanhemmat kohtaavat monia uusia haasteita, mutta mahdollisuuksia keskustella ajatuksista ja käytännöistä muiden kanssa on vähän. Vanhemmuuden tukea tulisikin ulottaa myös kouluikäisten, erityisesti murrosikäisten lasten isille ja äideille, ehdottaa vanhemmuusidentiteettiä tutkinut kehittämispäällikkö Päivi Fadjukoff Jyväskylän yliopiston Agora Centeristä. Erilaisia tukimuotoja olisi mahdollista suunnitella ja toteuttaa esimerkiksi koulujen tai nuorten harrastustoimintojen kautta.

 

Vanhemmuuteen liittyvien mielipiteiden, käytäntöjen ja oman roolin aktiivinen pohdinta ja sitä kautta kypsän vanhemmuusidentiteetin saavuttaminen oli tyypillisempää äideille, kun taas isät olivat usein konservatiivisempia ja tukeutuivat muihin vanhemmuuteen liittyvissä mielipiteissään ja käytännöissään. Kypsä vanhemmuusidentiteetti on yhteydessä lapsilähtöiseen vanhemmuuteen ja vanhempien kykyyn ja haluun toimia lasten parhaaksi.

 

Pienellä osalla miehistä oli selkiintymätön vanhemmuusidentiteetti, johon liittyi korkea vanhemmuuteen liittyvä stressi ja alentunut psykologisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin taso. Heillä olisi tarvetta lisätuelle isyytensä pohtimiseen ja isän rooliin sitoutumiseen.

 

- Vanhemmuuden suuri merkitys tulisi huomioida perheellisten miesten hyvinvoinnin osatekijänä ja rohkaista isiä rakentavaan vanhemmuuteen myös erilaisissa ongelmatilanteissa. Näin tuettaisiin myös näiden isien poikia ja tyttäriä, lapsillehan isä on aina tärkeä, Päivi Fadjukoff muistuttaa.

 

Artikkeli on julkaistu Parenting: Science and Practice -lehdessä.

Artikkelin tiedot: Fadjukoff, P., Pulkkinen, L., Lyyra, A. L., & Kokko, K. (2016). Parental Identity and Its Relation to Parenting and Psychological Functioning in Middle Age. Parenting, 16(2), 87-107. doi: 10.1080/15295192.2016.1134989

Katselukerrat: 72

Vastaa tähän

Foorumi

Podcast opetuksessa 12 vastausta 

Jäsenen Reijo Kupiainen aloittama: Keskustelut. Viimeisin vastaus jäseneltä Ilse Skog Maa 8.

Nettisivujen ja netti myynnin rakentaminen.

Jäsenen Kari Marjeta aloittama: Keskustelut Tam 16, 2017.

Vacancy for a Social Media Marketing Manager at F-Secure in Helsinki

Jäsenen Audrey Daugerheart aloittama: Keskustelut Huh 8, 2016.

F-Secure is hiring! B2B E-Commerce Manager in Helsinki, apply now!

Jäsenen Audrey Daugerheart aloittama: Keskustelut Maa 24, 2016.

Aikakauslehti opinnoissa

Jäsenen Reijo Nättiaho aloittama: Keskustelut Maa 21, 2016.

Tapahtumat

Ryhmät

Blogiartikkelit

Syksyn SeOppi-lehden mediatiedot julkaistu

Suomen eOppimiskeskus ry:n jäsenlehti…

Jatka

Lähettänyt: Niina Kesämaa, 17. kesäkuu 2016 kello 10:17

Sometu-verkottuneita kiinnostavia tapahtumia loppuvuonna 2015

Voit lisätä oman tapahtumasi Tapahtumat-osioon tai kommentoimalla tätä viestiä. Lähetimme tapahtumista verkostoviestin 23.6.15 ja uusimme viestin elokuussa koulujen alkaessa. Siihen mennessä tulleet täydennykset pääsevät siis laajaan jakeluun.…

Jatka

Lähettänyt: Anne Rongas, 24. kesäkuu 2015 kello 12:57

Taustalla vuosina 2009-2014 AVO-hanke

© 2018   Created by Ville Venäläinen.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot