Tervehdys. Kiinnostaisiko teitä muita vaihtaa ajatuksia siitä, miten verkkokeskustelun laatua voidaan parantaa? Lähinnä ajattelen verkkokursseihin liittyvää keskustelua, mutta miksei aihetta voisi tarkastella myös avoimien foorumien ja vaikuttamisen näkökulmasta.

 

Kiinnostavaa mielestäni olisi selvitellä nimenomaan käytännön keinoja, joilla verkko-opettajat sekä moderaattorit virittävät ja syventävät keskustelua. Miksi keskustelut jäävät helposti latteiksi? Mikä kannustaisi panostamaan vuorovaikutukseen? Miten laajentaa osallistujien piiriä?

 

Puheenaihe pulpahti taas kerran esiin, kun luin viime viikolla Verkkokeskustelun tavoitteet -blogikirjoitusta ja Leena Mäkelän tuoretta väitöskirjaa. Olisi kiinnostavaa kuulla arkisiakin kokemuksia asiasta: mikä saa sinut vaikenemaan tai sitoutumaan keskusteluun?    

Katselukerrat: 475

Vastaa tähän

Vastaukset tähän keskusteluun

Pitkässä kaaressa tällaiset yhteiset koittelemukset ovat monella tapaa tärkeitä. Itse taistelen parhaillaan melkoisen työkuorman kanssa, jonka valossa tämä tuntui hieman kohtuuttomalta. Ehkä tämä on kuitenkin, juttu jota tulee reflektoitua myöhemmin vielä moneen kertan. Benny, oletko muuten tulossa ITK-konferenssiin? Emme ole tainneet koskaan tavatava vielä livenä.
Aivan varmasti tämä jollain tavalla vielä tulee mielessä pyöriteltyä. Ja kuka voi olla varma, että ei esim. monitorointia tapahtuisi jollain toisella henkilöllisyydellä. Tämä tarina voi vielä pompahtaa ulos jossain toisessa yhteydessä.

En ole ITK konffaan tulollani. Mutta olimme viimekesänä samassa think groupissa Zipipopin tiimoilla Bar Nollassa.

Mutta olet kait tulossa SoMeTime2010 tapahtumaan Design Factoryyn ja sieltä Tukholman risteilylle neukkareineen. Olen siinä matkanjohtajana Heikki Hallantien kanssa.
Mielestäni te moderaattorit hoiditte asian hyvin, vaikka se varmasti kuormitti osallisia työkiireiden keskellä. Tapausta kannattaa vielä myöhemmin pohdiskella eri näkökulmista, ja minulla on tarkoitus sivuta sitä omassa puheenvuorossani ITK:ssa ja palata paremmalla aikaa aiheeseen myös täällä.
Onko Sometussa jo ollut esillä Minna Lakkalan väitöskirja? Luin sen kesälomalla ja suosittelisin sitä muillekin verkkokeskustelun syventämisen keinoja pohtiville. Väitöskirja käsittelee yhteisöllisen tiedontuottamisen ohjausta verkossa, ja erityisen hyötyisänä pidin kehikkoa, jonka avulla analysoitiin oppimishankkeiden pedagogista toteutusta. Tiedon alkuperää ja tiedonkäsittelyä koskeva tuki on otettu selkeästi omiksi alueikseen, ja opettajia kehotetaan mallintamaan tietokäytäntöjä, joita opiskelijat eivät itse hallitse. Olisi kiinnostavaa koota käytännön kokemuksia tietotyöskentelyn verkko-ohjauksesta ja -ohjauksen suunnittelusta. Kaikki (haja-)ajatukset ja vinkit kiinnostavat.

PS. Harmi muuten, että joudumme taas lukemaan englanniksi suomenkielisen tekijän väitöskirjaa.
Jee, sattuipa sopivasti tämä tsemppauksesi, nimittäin kävin juuri tänään lainaamassa kyseisen kirjan. Aloitan parin viikon päästä Tampereen yliopiston tiedotusopin laitoksen Verkkotuutorin taidot -nimisen kurssin, mikä innoitti kyseistä lainaa (tuolla kurssillakin tuutoroidaan in English, toivottavasti edes muita kuin suomenkielisiä). Yritän laitella tänne hajatuksia lukemisen aikana.
Hei Riitta ja kiitos vinkistä, nyt olen lukenut Lakkalan väitöskirjan ja blogasin siitä laiskasti:
http://heli.edublogs.org/2010/09/03/pedagoginen-kehys-online-ohjauk... tarkoitan että enempi referoin hänen tiivistelmää ja muistelen vuotta 2006.

Itse asiassa en ole koskaan tosissani yrittänyt toimia kuten neuvotaan ja haluankin toimia vapaammin aikuisten opiskelijoiden kanssa. Itseään voisi toki seurata joskus ankarasti, se tekisi hyvää.

Kun liikuin Helsingin yliopiston sivuilla pitkästä aikaa tajusin että ei joka paikassa ole RSS ja twitter ym muistutuksia. Jotkut pärjää ilman niitä edelleen. Ketä some lopulta koskee? Tällaisia ajatuksia ..

RSS

Foorumi

Podcast opetuksessa 12 vastausta 

Jäsenen Reijo Kupiainen aloittama: Keskustelut. Viimeisin vastaus jäseneltä Ilse Skog Maa 8.

Nettisivujen ja netti myynnin rakentaminen.

Jäsenen Kari Marjeta aloittama: Keskustelut Tam 16, 2017.

Vacancy for a Social Media Marketing Manager at F-Secure in Helsinki

Jäsenen Audrey Daugerheart aloittama: Keskustelut Huh 8, 2016.

F-Secure is hiring! B2B E-Commerce Manager in Helsinki, apply now!

Jäsenen Audrey Daugerheart aloittama: Keskustelut Maa 24, 2016.

Aikakauslehti opinnoissa

Jäsenen Reijo Nättiaho aloittama: Keskustelut Maa 21, 2016.

Tapahtumat

Ryhmät

Blogiartikkelit

Syksyn SeOppi-lehden mediatiedot julkaistu

Suomen eOppimiskeskus ry:n jäsenlehti…

Jatka

Lähettänyt: Niina Kesämaa, 17. kesäkuu 2016 kello 10:17

Sometu-verkottuneita kiinnostavia tapahtumia loppuvuonna 2015

Voit lisätä oman tapahtumasi Tapahtumat-osioon tai kommentoimalla tätä viestiä. Lähetimme tapahtumista verkostoviestin 23.6.15 ja uusimme viestin elokuussa koulujen alkaessa. Siihen mennessä tulleet täydennykset pääsevät siis laajaan jakeluun.…

Jatka

Lähettänyt: Anne Rongas, 24. kesäkuu 2015 kello 12:57

Taustalla vuosina 2009-2014 AVO-hanke

© 2018   Created by Ville Venäläinen.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot