Meillä heräsi mielenkiinto kokeilla kalamaljaa videoneuvottelun avulla 5:n eri toimipisteen välillä. Onko kukaan ehtinyt vielä kokeilla miten kalamalja toimii, kun osallistujat ovat etäyhteyden päässä?

Taustaa kokeilulle:
Paikkakunnalla A on 30 osallistujaa
Paikkakunnalla B on 10 osallistujaa
Paikkakunnalla C on 6 osallistujaa
Paikkakunnalla D on 5 osallistujaa
Paikkakunnalla E on 4 osallistujaa
- Käytettävissä HD tason videoneuvotteluyhteydet kaikilla paikkakunnilla.
- Kaikki osallistujat tuntevat toisensa

Vaihtoehto 1:
Kalamalja ja tuolit ovat A paikkakunnalla ja yksi "tuoleista" on miehitetty muilla paikkakunnilla. Muilla paikkakunnilla olisi vain yksi tuoli per paikkakunta. Haasteeksi tulisi osallistujien vaihtuminen muilla paikkakunnilla.

Vaihtoehto2:
Kaikilla paikkakunnilla olisi kaksi tuolia joista aina toinen olisi vapaana ja kalamalja muodostuisi videoneuvottelun näytölle. Meneekö perusajatus sekaisin, kun saman aikaisesti voi vaihtua usempi panelisti?

Vaihtoehto 3: ?

Ideoita?

-Esa-

Katselukerrat: 183

Vastaa tähän

Vastaukset tähän keskusteluun

Hei,

Monia isoja videoneuvottelutapahtumia järjestäneenä pelkään hieman, että vaihtoehdossa 1 kävisi hassusti - että keskustelu tapahtuisi lähinnä paikkakunnan A paikallisessa kalamaljassa, ja väliin joku rohkea videoneuvotteluosallistuja saattaisi yrittää huudella jotain. (Videoneuvottelussa tekniikasta johtuva parin sadan millisekunnin viive kun aiheuttaa sen, että keskustelussa vaaditaan aavistuksen pidemmät tauot, jotta etäpuhujat ehtivät 'hyppäämään mukaan'. Jos pääosa keskustelijoista on keskenään fyysisesti samassa tilassa, puheenvuorot jakautuvat helposti vain heille, ellei video-osallistujiin kiinnitetä erityistä huomiota). Todennäköisesti paikan A osallistujat nauttivat ja muut tuntisivat olevansa hieman sivustaseuraajiksi.

Toimivampi vaihtoehto voisi tosiaan olla vaihtoehdon 2 tyylinen "videoneuvottelukalamalja".

Vaihtoehto 3 voisi olla vielä tiukemmin videoneuvottelulähtöinen kalamalja, jossa videoneuvotteluruutu olisi jaettu osiin, niin että kaikki paikkakunnat näkyvät koko ajan. Kalamaljan voisi sitten toteuttaa kokonaisuudessaan tässä muodossa, eli yksi tuoli per paikkakunta. Rinkiin voisi sitten tulla mukaan 'korvaamalla' oman paikkakuntansa osallistujan, eli uuden tullessa vanhan olisi poistuttava. Pois voisi lähteä myös itsenäisesti, jolloin paikka jäisi vapaaksi odottamaan seuraavaa.
Tässä kolmosvaihtoehdossa ainakin keskustelu todennäköisesti toimisi paljon sujuvammin kaikkien ollessa teknisesti tasavertaisessa asemassa. Se tosin asettaa eri paikkakuntien osallistujia keskenään (paikalliseen osallistujamäärään nähden) epätasaiseen asemaan, mutta oletettavasti A ja B-paikkakunnilla osallistujat vaihtuisivat tiiviimmin. Tilannetta voisi kompensoida esim. hyväksymällä näihin kaksi yhtäaikaista osallistujaa mukaan.

-Sami
Tämä kolmas vaihtoehto tuntuu kiinnostavalta. Tuossa vaihtoehdossa panelistit olisi myös helpompi hahmottaa ja tekniikan salliessa voidaan paneeliin lisätä osallistujia tarpeen mukaan.

Mikä on mielestänne sopivin panelistien määrä kalamajassa? Ilmeisesti tehokkuus kärsii osallistujien lisääntyessä.

-Esa
Millä aikataululla olette liikkeellä? Kokeilu kuulostaa mielenkiintoiselta ja ihan Sometu-meiningiltä :-) Voisiko tämän yhteyteen miettiä sometu-tapaamista muutenkin? Samalla moni voisi osallistua ja kokea käytännössä miten etäkalamalja pelittää.
Hyvä ajatus! SoMEtu mukaan etämaljaa väsäämään!
Aikataulullisesti, jos vain saamme mahdutettua päivän ohjelmaan, toteutamme tämän demon henkilöstön kehityspäivässä juhannusviikolla.

Olen valmis lähtemään mukaan etäkalamalja kokeiluun SoMEtu hengessä. Meillä on käytettävissä 5:n tai 12:n yhteyden silta, johon voi liittyä myös IE-selaimella. Ja voin tiedustella myös toimittajaltamme mahdollisuutta useampaan hd-tason yhteyteen tarvittaessa.

Kuinka moni olisi kiinnostunut tulemaan mukaan, jos yritämme toteuttaa tämän vielä ennen juhannusta?
Samaa mieltä Samin kanssa, että 1 tuoli / paikka on luultavasti paras ratkaisu. Tai voihan A:ssa olla kaksikin konetta kiinni videoneuvottelussa, jolloin olisi kaksi tuolia siellä, kumpikin omalla kameralla ja mikillä. Äänenkierron kanssa voi sitten olla omat ongelmansa...

Jotta kalamaljassa toimii se keskustelu viiden tai kuuden hengen kesken, tarvitaan elekieltä, jotta ei-sanallisesti voidaan päätellä, kuka puhuu seuraavaksi. Puheenvuorojen pyytäminen kättä nostamalla tms. voi olla vähän kömpelöä, mutta jos puhujia kuvaavat videokamerat eivät hienovaraisempia eleitä pysty välittämään tai videoneuvottelun viive haittaa niiden tulkintaa, voi joku tuollainen olla tarpeen. Kamerat kannattaisi ehkä suunnata siten, että puhujat näkyvät vyötäröstä ylöspäin, jolloin jo istuma-asentokin viestii puhumisinnokkuudesta.

Vaihtoehto 4 olisi järjestää suljettuja kalamaljoja kullakin paikkakunnalla. Eli 5 henkilö puhuu aiheesta kerrallaan, muut seuraavat. Kun puhujat vaihdetaan ja aiheessa siirrytään eteenpäin, voidaan samalla vaihtaa toiseen paikkakuntaan. Tämä tietysti edellyttää, että joka paikkakunnalla on riittävä äänen ja kuvan tallennus ja toisto, jotta kalamaljaa voi seurata muilta paikkakunnilta.
Ja tietysti se metatason kysymys: Miksi kalamaljaa? Mikä on se aktiviteetti, jota halutaan tukea tällä välinevalinnalla? Olisiko kyseisen aktiviteetin tukemiseen tällaisessa tilanteessa parempiakin menetelmiä tai välineitä?
Totta, tehokkaampiakin menetelmiä on käytettävissä.

Tietenkin unohdin mainita, että tavoitteena on demota Kalamaljaa yhtenä menetelmänä erilaisissa valmennustilaisuuksissa. Suunnitelmissa oli ensin, että kaikki osallistujat olisivat olleet samalla paikkakunnalla, mutta aikataulu yms. syistä päivä toteutetaankin videoneuvotteluna.
Syksy tulee. Olen valmis osallistumaan/osallistamaan Oulusta etämaljaan tai vastaavaan, jos halutaan testata. Tai oikeastaan haastaisin Harton ja opetusteknologian porukan mukaan.

Pääjärjestelijäksi haastaisin Otavan opiston. Teemaksi ehdotan 1) Hyvien käytänteiden jakaminen tai 2) Kuinka osallistaa niin että jatkoakin seuraa.

RSS

Foorumi

Podcast opetuksessa 12 vastausta 

Jäsenen Reijo Kupiainen aloittama: Keskustelut. Viimeisin vastaus jäseneltä Ilse Skog Maa 8.

Nettisivujen ja netti myynnin rakentaminen.

Jäsenen Kari Marjeta aloittama: Keskustelut Tam 16, 2017.

Vacancy for a Social Media Marketing Manager at F-Secure in Helsinki

Jäsenen Audrey Daugerheart aloittama: Keskustelut Huh 8, 2016.

F-Secure is hiring! B2B E-Commerce Manager in Helsinki, apply now!

Jäsenen Audrey Daugerheart aloittama: Keskustelut Maa 24, 2016.

Aikakauslehti opinnoissa

Jäsenen Reijo Nättiaho aloittama: Keskustelut Maa 21, 2016.

Tapahtumat

Ryhmät

Blogiartikkelit

Syksyn SeOppi-lehden mediatiedot julkaistu

Suomen eOppimiskeskus ry:n jäsenlehti…

Jatka

Lähettänyt: Niina Kesämaa, 17. kesäkuu 2016 kello 10:17

Sometu-verkottuneita kiinnostavia tapahtumia loppuvuonna 2015

Voit lisätä oman tapahtumasi Tapahtumat-osioon tai kommentoimalla tätä viestiä. Lähetimme tapahtumista verkostoviestin 23.6.15 ja uusimme viestin elokuussa koulujen alkaessa. Siihen mennessä tulleet täydennykset pääsevät siis laajaan jakeluun.…

Jatka

Lähettänyt: Anne Rongas, 24. kesäkuu 2015 kello 12:57

Taustalla vuosina 2009-2014 AVO-hanke

© 2018   Created by Ville Venäläinen.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot